Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tuff konkurrens på viktigaste musikfestivalen

Det är inte lätt att höras i bruset. Och ingenstans brusar det så mycket som på branschmässan SXSW i Austin: "Samarbete är bästa sättet att nå ut", säger Holger Carlsson.

Han borde veta. I flera år arbetade Holger Carlsson som manager för The Soundtrack of Our Lives i USA. Han var med 2008 när göteborgarna slet hårt på den legendariska musikmässan och branschfestivalen South by Southwest (SXSW), och var med sitt företag Little W Productions en av grundarna bakom initiativet Sweden at SXSW Music, som i år övergår till Nordic Music at SXSW.

- Tanken var att ge de svenska officiella akterna en starkare mediaexponering, hjälpa dem att få fler spelningar och en större möjlighet att bli uppmärksammade, säger Holger Carlsson.

Gemensamt fokus

I år skapas i stället ett Nordengemensamt fokus, där ett 30-tal akter från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Grönland lyfter fram sina unika uttryck. Med bistånd från bland annat Nordiska Ministerrådet ges de nordiska artisterna nu en gemensam plattform, en scen, och en möjlighet att just göra sig hörda i det galna musikaliska brus som utgör SXSW.

Det nya initiativet, Nordic Music at SXSW, tror Holger Carlsson väldigt mycket på. Inte minst därför att sex nordiska länder tillsammans kan presentera en mer intressant line up än vad ett ensamt nordiskt land förmår, även om det skulle råka vara den musikaliska stormakten Sverige.

- De artister vi tar över måste höja snittet avsevärt. Annars är det ingen mening att åka hit och spela överhuvud taget, säger Holger Carlsson och påpekar att de 32 artisterna i årets nordiska satsning (egentligen 33 men Anna von Hausswolff valde att hoppa av) samtliga är inbjudna av festivalen. Det är alltså artister som SXSW:s bandbokare tycker om och tror på.

- Ibland har vi fått tjata lite extra på festivalen för att de verkligen ska lyssna på våra artister, men de skulle aldrig bjuda in någon som de inte tror på, understryker Holger Carlsson när vi slagit oss ned på en av de otaliga bakgårdsserveringar som kantar Austins gator.

Fullspäckat schema

Tämligen snart står det klart att Holger Carlsson har ett fullspäckat schema under hela SXSW. Det gäller även Mats Bjerde & Katja Vahl från Nordiska Ministerrådet och pr-konsulten Ebba Lindqvist från Göteborg, som tillsammans med Holger Carlsson står bakom det praktiska arbetet med årets nordiska satsning.

Så fort intervjun med GP är över ska kvartetten ta sig bort till lilla Hole in the wall, ett av Austins drygt 100 spelställen, för att lyssna på Small Time Giants från Grönlands huvudstad Nuuk, ett band som Ebba Lindqvist tror har en framtid.

- Vi lyssnade på dem när de spelade på en takterass tidigare i veckan och det lät väldigt bra. Sångaren är grym!

Faktum är att Grönland med sina drygt 50 000 invånare har med lika många akter som Island och Finland 

- Vi är nog lite överrepresenterade i år, skrattar Mats Bjerde, direktör på NAPA ( Nordiska Ministerrådet på Grönland). Men å andra sidan finns det extremt många musiker på Grönland sett till hur många som faktiskt bor där.

Fler svenska akter nästa år

Ebba Lindqvist gör ingen hemlighet av att hon gärna hade sett fler svenska artister än de sex akter som nu medverkar i satsningen (Norge skickar 16 artister). Men hon är positiv inför framtiden. Det var för få svenska akter som platsade i år av de som sökte, samt att vissa av de större akterna valde att hoppa av av olika skäl. Detta är något som sker i olika utsträckning varje år. 

- Detta är första året för Nordic Music at SXSW och jag är övertygad om att fler svenska artister kommer att vilja åka hit redan nästa år. Ska man lyckas i USA är ett par gig här och en bra planering fortfarande en av de bästa vägarna in. Det kan vi hjälpa till med, säger hon och får medhåll av Holger Carlsson.

- De artister som åker hit på vinst och förlust åker ofta hem med förlust.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.