Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Trump "tvingade" Feist att lämna USA

Vi skulle prata musik med Feist. Men Donald Trump kom i vägen. – Det är svårt att undvika Trump. Han suger ut allt syre ur luften, säger Leslie Feist.

Ett av fredagens tyngsta namn på Way out West är Leslie Feist. När GP träffar den kanadensiska singer/songwritern är det drygt tre timmar kvar till dess att hon ska gå på scen med sitt band, hennes tre amerikanska medmusiker som alla vill flytta hem till henne i Toronto. Eller i alla fall ta skydd där till dess att stormen som stavas Donald Trump har blåst över.

– Det är betydligt enklare att turnera i världen som kanadensare än som amerikan numera, den saken är klar, säger Leslie Feist med ett trött och lite uppgivet skratt.

Flyttade hem

Vi sitter i hennes loge bakom Azaleascenen och snackar Trump medan Jonathan Johansson blåser på strax intill. Tanken var att prata om hennes nya album, det jättefina Pleasure från i våras, men Trump ställer sig liksom i vägen. Och står kvar där.

– Jag bodde i USA fram till slutet av förra året. Då orkade jag inte längre. Det gick inte. Jag kände mig tvungen att flytta hem igen. 

Det gick ganska lätt eftersom Leslie Feist inte var amerikansk medborgare. Faktum är att hon ser sig som en världsmedborgare, även om hon undviker den typen klyschig terminologi.

Arbetat i Afrika

– Jag har arbetat i Afrika och på olika fattiga ställen runt om i världen. Det är ett bra sätt att hålla sig på marken och inte sväva iväg, säger Leslie Feist och slår ut med armen mot sin hemtrevliga loge med en bekväm soffa, påkostat sminkbord, en personligt utformad gungstol och en skål med färsk frukt intill en vinflaska av dyrare modell.

– Alla har det inte såhär bra. Det är nyttigt att bli påmind om det.

Men att Feist hyser djupa antipatier mot president Trump är inget som publiken kommer att märka av, varken här i Göteborg eller senare på turnén som tar henne över halva världen och sträcker sig in i december. Hon låter hellre sin musik tala.

– Jag är inte kvalificerad att prata om politik, det skulle nog inte gå så bra. 

Du och bandet kom till Göteborg i natt efter att ha spelat i Oslo igår, har du hunnit se något av staden?

– En del. Vi promenerade runt i city, drack gott kaffe och köpte några skivor.

Är du en skivköpare?

– (skratt) Oh yes! Men den här gången var det faktiskt vår basist som stod för inköpen. Han fann några brasilianska plattor och ett japanskt folkmusikband som han gillar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.