Tove Lo låter ingen annan sätta gränser

– Jag har varit frustrerad många, många gånger.

ANNONS
|

När Tove Lo lyfter luren i Los Angeles är det på dagen en vecka till dess att hennes nya album Blue lips ska släppas. Plattan är en fortsättning och ett avslut för berättelsen som inleddes med förra skivan Lady wood. Titlarna ett slags ordlekar och refererar till "wood" som slang för erigerad penis, respektive "blue balls" som syftar på en kåt snubbe som blir nobbad.

Tove Lo säger att hon gillar att vända på perspektiven, inte för att provocera utan för att få publiken att tänka i nya banor. För att det är viktigt och för att det är kul.

ANNONS

Hur mycket "blue lips" har du tvingats stå ut med i musikbranschen?

–Hur mycket frustration menar du? Ja, det är mycket det.

Berätta!

– När man befinner dig i den kommersiella popvärlden finns det en förväntan på att man ska poleras och fixas och anpassas efter de ramar som gäller. När du, framförallt som kvinna, inte vill göra det, tycker många att man är krånglig. Folk får gärna ha åsikter, men när de inte alls bryr sig om hur en manlig artist sjunger om sex och droger medan jag ständigt tvingas försvara mig är det inte okej. Jag har stått på röda mattan hur många gånger som helst bredvid en manlig kollega och hört hur de alltid, alltid, alltid får helt andra frågor än mig.

Brukar du diskutera detta med dina manliga kollegor? De hör ju vilka frågor du får?

–Ja, absolut och de tycker ju också att det är helt sjukt. Men det känns ändå som att det är en förändring på gång även om det krävdes mycket innan jag nådde dit jag är nu och kan göra den konst jag vill.

Är du fri nu?

– Ja, det tycker jag. Men det är klart att det ändå blir en massa konstiga reaktioner. Jag brukar ju flasha brösten på scen ibland och efteråt är det allt folk skriver om. Jag menar, vad fan, det är ändå en timmes set där jag sjunger och säger massa andra grejer.

ANNONS

Hur hanterar du det?

– Visst, jag kan välja att sluta eller så bara gör jag det jag vill göra på scenen och har kul med publiken som är där. Många tvingas ta en liknande fajt och försöker göra något man tror på men som missuppfattas eller feltolkas mer eller mindre medvetet. Man jag tänker inte låta någon annan sätta mina gränser.

En helt annan sak. Du har blivit av med smycken under några spelningar, vad hände?

– När jag hoppar ut i publiken brukar folk slita av med det de kan som sitter hyfsat löst. I Argentina blev jag av med en ring som jag fått av min bror, den kom tillbaka ganska direkt efter att jag skrivit på Twitter. Sedan när någon tog min farmors ring för någon månad sedan kände jag verkligen att jag ville ha tillbaka den. Så då skrev jag på Instagram och Twitter och en tjej hörde av sig och skickade tillbaka den. Det var ganska gulligt och gjorde mig väldigt glad. Jag har fina fans, de är ärliga och omtänksamma får man väl säga.

Du gjorde en stämbandsoperation för tre år sedan, nu sjunger du bara och bättre. Hur tycker du att din röst har utvecklats?

ANNONS

– Tack! Det har varit nervöst, lite som att du brutit benet och ska börja springa igen. Men jag har kört hårt med rösten. Hade jag en vecka ledigt från turnén drog jag direkt till studion för att spela in och ett tag var det hektiskt med fem-sex spelningar i veckan.

– Så småningom bygger man upp en jäkla stamina och rösten blir uthållig. Till slut släppte jag taget och slutade tänka på att sjunga tekniskt korrekt. Nu har jag kontroll över min röst och det är verkligen skönt.

Fakta: Tove Lo om

Sina scenkläder: "Jag har alltid sagt att jag inte bryr mig om vad jag har på mig utan har sagt att det räcker om det är sköna kläder som går att röra sig i. Men nu inser jag att det tillför en extra dimension. Men jag behöver hjälp av proffs, annars väljer som ett barn och tar bara det som är fint och glittrar."

Att turnera med Coldplay: "Det var otroligt overkligt på många sätt med magiska gig i Milano och Paris. Det var fullsatt och upplagt för många grinfester av lycka."

ANNONS