Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/56

Thåströms många ansikten

Se hur den svenska rockikonen har förändrats under de 40 år som gått sedan Ebba Grön grundades.

Texten börjar efter klippet.

På torsdag 28 september släpper den svenska punkikonen och rockhjälten Joakim Thåström sitt tolfte soloalbum, Centralmassivet. Efter det ger han sig ut på turné land och rike runt, sin första på två år.

Sedan Ebba Gröns grundande i en replokal i Rågsved 1977 har bandets forna frontfigur genomgått en strid ström av kreativa faser; från 70-talets punkfrenesi genom 80-talets rock med Imperiet, 90-talets engelska industriskrän med Peace Love and Pitbulls, och 2000-talets nedtonade, nostalgiska och balladorienterade musik. 

Han har kallats Sveriges enda rockstjärna. Med fog, kan tyckas, efter att man tagit del av tidningsutklipp och bilder från hans 40 år på rockens barrikader. I år har han fyllt 60, men låter kanske tyngre än någonsin. 

LÄS MER: Så många fyrar till Thåstsröms Roskilde-spelning 2006

LÄS MER: Bandmedlemmen Pelle Ossler inför Thåströms spelning på Trädgårdsföreningen 2006

Sven Joakim Thåström föddes på Södersjukhuset den 20 mars 1957. Under sitt liv har han bott på så geografiskt skilda orter som Högdalen, Rågsved, Köpenhamn och Amsterdam, medan han på senare år har spelat in det mesta av sin musik i den så kallade Hansa-studion i Berlin under överinseende av bandmedlemmen och Wilmer X-vapendragaren Pelle Ossler.

LÄS MER: Krönika: Punkaren Thåström har blivit perfektionist

LÄS MER: "Orden slungar fram musiken". Thåström på Trädgårn 2012

Hans karriär fick en ordentlig rekyl med det första stora bandet Ebba Grön. Landets största rockband, som förändrade liv var än de spelade. I GP-serien Dagar som skakade stan, berättar några fans 2001 vad de minns av Ebba Gröns spelningar i Göteborg i mars 1981.

En tonårig Johan "Red Top" Larsson, i dag välkänd konsertarrangör på bland annat Pustervik, smög omkring i kulisserna.

– Jag såg bägge de där spelningarna, men Lövgärdet är den jag minns bäst. Det var rörigt som fan och ett jäkla drag, berättar han.

LÄS MER: Storbråk mellan Thåström och Peter Stormare - Marcus Birro ger sig in i matchen

LÄS MER: Thåström om sorgen efter Christian Falk

Åsa Liljestam som arrangerade konserten på Lövgärdet kommer särskilt ihåg en händelse: 

– Jag jobbade mycket med drogfria konserter då och detta var en sådan. Men det hade inte Thåström och de andra killarna fattat, så när de lastade ur sina grejer fick jag syn på en stor låda som det stod textat "sprit!" på. De tyckte nog att jag var ganska töntig och surnade till när jag ville att de skulle visa vad som fanns i lådan, säger hon till GP.

LÄS MER: Tillbakablickar på Thåström

LÄS MER: Johan Lindqvist: Thåström har kvar sin starka dragningskraft (inför WoW 2011)

Ebba Grön var dock inte missnöjda med vistelsen, trots den noggranna arrangören. 

Några dagar senare intervjuades de i GP. "Spelningarna i Göteborg häromveckan var de bästa vi gjort i stan. Och vilket gensvar vi fick", sade basisten Fjodor till tidningen.

LÄS MER: Så många fyrar till Thåström på WoW:s Azalea-scen (2011)

LÄS MER: "Det är ju vänskap också, efter 30 år". Intervju med Thåströms manager och Imperiet-kollega Per Hägglund

Även om bandet med lätthet kunde fylla stora lokaler efter släppet av albumet Kärlek och uppror, en mycket kommersiellt framgångsrik skiva, valde de att turnera runt i landet på små klubbar. Det ingav respekt.

– Normalt sett tog vi in trehundra personer men den här gången var det säkert femhundra inne i lokalen. Folk klängde på varandra överallt och det var helt otroligt varmt. Det är ett av de bestående minnena. Att alla var helt genomsvettiga, inte minst bandet, skrattar Åsa Liljestam.

En vecka efter konserten på Lövgärdet spelade bandet på gamla proggfästet Sprängkullen. 

LÄS MER: Här är artisterna du aldrig får se i Så mycket bättre

LÄS MER: Thåström tog sig ett snack med fansen

LÄS MER: "Bitvis fantastisk". Thåström på Liseberg 2015

Öppningen med 800 grader och fortsättningen med bland annat Pervers politiker, Hat och blod och förstås Staten och kapitalet fick allting att skaka. Under Totalvägra ramlade en bit puts ner från taket och rakt ner i huvudet på Fjodor. 

– Det var väldigt många riktigt unga tjejer och killar på de där spelningarna. Kanske var det deras första konsert och de visste inte riktigt vad de hade att vänta sig. Men det hände något med oss som var där. Som människor, säger Åsa Liljestam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.