Talangen som är tillbaka i Göteborg

ANNONS
|

Det hände sig när Jesper Lindell fortfarande var en grabb på besök hos familjens släktingar på Onsala. Där åkte det av händelse på en dvd med The Bands konsertfilm The Last Waltz. Det var första gången Jesper Lindell hörde Van Morrison och efter det fanns ingen väg tillbaka.

"And the caravan is on it's way, I can hear the merry gypsies play, Mama mama look at Emma Rose, She's a-playin with the radio, La, la, la, la..." skrålade Van Morrison och Jesper Lindell baxnade.

– Allt förändrades när han började sjunga Caravan. Sedan visste jag att det var det jag ville göra, minns Jesper Lindell.

ANNONS

Från Ludvika, där det inte fanns så mycket annat att göra än att spela musik, drog han vidare till rockgymnasiet i Örebro och sedan till Göteborg.

– I Örebro spelade jag hårdrock, hade långt hår och utsvängda byxor. Men det var inte riktigt min grej, jag ville spela mer av amerikansk folkmusik och testade Göteborg, berättar Jesper Lindell.

Tröttnade på att dela ut post

Han tog jobb på Posten och träffade några andra killar som också spelade. Ett par av dem är med även ikväll när Jesper Lindell spelar i Foajébaren på Stadsteatern.

– De jobbar kvar på Posten, men jag har slutat. Det var inte så kul att springa i trappor.

Vägen ut ur trapphusen kom när Jesper Lindell totades ihop med Benkt Söderberg och Sten Booberg. En gång spelade de i ett av Sveriges mest hyllade popband, Lolita Pop, men numera har Benkt fullt upp med att vara ljudtekniker åt sina döttrar Klara och Johanna i, just det, First Aid Kit.

– Jag har testat med lite olika producenter men det har inte funkat, med Benkt och Sten blev det mer avslappnat och förutsättningslöst. Vi spelade in live med gitarr, sång och trummor i samma rum och inga hörlurar. Det kändes väldigt naturligt, berättar Jesper Lindell.

ANNONS

Det var förstås bara en tidsfråga innan Klara och Johanna fick höra demoinspelningarna. Och sämre kör kan man ju ha på sina låtar.

– De är så fruktansvärt bra, jag tror inte de ens kan göra fel. Så första gången vi skulle sjunga tillsammans var jag förstås ganska nervös. Men de är så varma människor, så det släppte snabbt.

Lärt mycket av First Aid Kit

I april kom Jesper Lindells ep Little less blue, fem låtar lång. Siktet är inställt på att det ska komma mer musik i början av nästa år, ett par av låtarna är redo att luftas redan i samband med spelningen lördag kväll.

– Jag märker att det hänt en del både i hur jag skriver låtar och spelar gitarr. Jag har lärt mig mycket av att jobba med Benkt, Sten, Klara och Johanna men också av att spela med amerikanska artister. Det är fantastiskt att få vara med musiker som är mina förebilder, konstaterar Jesper Lindell.

De han syftar på är countrykillen Andrew Combs som Jesper agerat förband åt, men även Justin Townes Earle som han ska göra tre Sverige-spelningar med i sommar. Det blir en kväll på Pustervik den 17 juni.

– Andrew var jättetrevlig, vi hade kul ihop. Det ska bli spännande att träffa Justin, jag har lyssnat mycket på hans plattor. Speciellt den senaste är väldigt bra.

ANNONS

Den stora förebilden kommer dock alltid vara Van Morrison. Jesper Lindell väntar fortfarande på tillfället att få se honom live för första gången.

– Han är överst på önskelistan. Man får ju hoppas att han har en bra kväll, jag har förstått att han kan vara lite grinig ibland, säger Jesper Lindell med ett leende.

Jesper Lindell

Kommer från: Ludvika i Dalarna.

Bor: I Stockholm

Ålder: 24år

Aktuell: Spelar på Foajébaren på Stadsteatern i kväll.

Jesper Lindell om...

... Lolita Pop: "Jag kände ju till dem, men det Ingenting jag har lyssnat på, jag är dålig på svenskt 80-tal."

... First Aid Kit: "De är fantastiska. Jag håller väl också med någon slags americana även om det inte är riktigt samma."

... Van Morrison: Musiken är så fri på något sätt. Jag har försökt skriva så, men det går inte.

... Leonard Cohen: Jag är med på Cohen-hyllningen på Dramaten tillsammans med Klara och Johanna. Vi gör Chelsea Hotel tillsammans och det är en låt jag är kär i. Den kommer jag spela själv också. Hans sista album, precis innan han dog, är fantastiskt.

ANNONS