Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modernt, nyskapande och lättlyssnat. Så beskriver Sisters of invention, systrarna Martina och Karolina Almgren, sin musik.

Systrarna Almgrens duo satsar framåt

Det började med konsert redan i förskolan för Malin Almgren. På torsdag spelar hon och systern Karolina i duon Sisters of invention på Nefertiti tillsammans med Bohuslän big band – och sedan blir det skivinspelning.

Äpplet faller inte alltid särskilt långt från trädet. Men att Malin Almgren gått i mamma Martinas fotspår som trummis, betyder inte att det låter likadant om deras spel. Eller att Malin vill ha Martinas alla tips. Nej, hon och Karolina har gått sina egna vägar musikaliskt och bildade redan som 11- och 12-åringar duon Sisters of invention, med influenser från pop, jazz och improvisation. Karolina på saxofon och sång och Malin på trummor.

Vi träffas på Röhsskas café den sista lördagen före stängningen, ännu är Karolina i Malmö där hon lever sedan några år tillbaka som frilansande musiker, så det blir den ena halvan av duon och systraskapet som får tala för båda. 

De står varandra nära, säger Malin, och berättar att de har samma humor, kompletterar varandra musikaliskt, att de har bra tajming.

- Vi har varit bästa kompisar sedan vi var små.

Startade tidigt

Malin Almgren är ett och ett halvt år äldre än systern och titulerade sig trummis redan som sexåring. På förskolan arrangerade hon sin första konsert och hemma fanns alla möjliga instrument, även pappa är musiker, basisten Owe Almgren. Men trummorna var självklara för Malin, "jag tyckte nog att man var lite extra viktig som trummis, och så får man ju spela hela tiden", säger hon och skrattar.

I tioårsåldern började systrarna spela in sina egenkomponerade poplåtar, de pysslade mycket med hemmagjorda skivomslag och sålde sedan sina alster för tio kronor stycket i bekantskapskretsen.

Men 2013 fanns tillräckligt med erfarenhet och material för en riktig skiva. 

- Vår musik är meditativ samtidigt som det ska vara ösigt och svängigt, säger Malin, som inte vill fastna i någon speciell genre eller för den delen haka på någon särskild förebild, även om Jeff Porcaro, trummis i Toto inspirerade en del under gymnasieåren på Hvitfeldtskas musiklinje.

- Jag spelar för mig själv, inte för att lära mig någon viss genre. Jag är nog ganska mångsidig som trummis, jag vill att det ska svänga och vara dynamiskt, att det alltid ska låta " som mig" när jag spelar.

Samarbete med Bohuslän big band

2015 gjorde de ytterligare ett album, med releasekalas på Nefertiti och flera spelningar i Göteborg. Men sedan dess har de inte spelat så mycket i hemstaden. Under hösten blev det i stället en liten turné tillsammans med Bohuslän big band.

- Vi hade varit med i produktionen Up & coming tillsammans med Bohuslän big band och till turnén hade vi skrivit ny musik. Nu blir det konsert med dem igen, först på Nef och sedan en konsert i Ljungskile. Därefter, nästa vecka redan, spelar vi in vårt nya album tillsammans med dem, berättar Malin Almgren och beskriver att musiken har två olika grundteman:

- Karo har skrivit på temat rymden, jag har skrivit på temat färg. Så den som undrar hur det låter får komma och lyssna på Nefertiti. Jag tycker att det är både modernt, nyskapande och lättlyssnat.

Systrarna, som båda har andra musikaliska projekt vid sidan av Sisters of invention, fick i somras uppmärksamhet även internationellt, då de vann tävlingen Euro radio jazz competition i Amsterdam. Juryns ordförande förklarade vinsten med att de valt att premiera originalitet: "Den här duons sättning med trummor, sopransaxofon, sång och loopar är helt unik."

- Vi fick spela på en jazzfestival i Rotterdam redan dagen efter, som pris. Det var roligt, vi har fått nya kontakter och ska kanske tillbaka på en festival i sommar utanför Amsterdam. Och så har de hört av sig från Kina, fast det vet vi inte så mycket mer om än, säger Malin Almgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.