Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges EM-låt är Zlatankaxig

Efter monumentala floppar med allt från Galenskaparna till Markoolio har Frej Larsson och Joy träffat betydligt bättre med sin EM-låt Mitt team.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Pop
Frej Larsson & Joy
Mitt team
(Universal)
 

Efter att ha störtdykt med bland annat Galenskaparna (90), Staffan Hellstrand (00) och Markoolio (04) känns det lika befriande som överraskande att Svenska Fotbollförbundet den här gången låter virrpannan och småstörige provokatören Frej Larsson från Maskinen och rapparen Joy M'Batha göra Sveriges officiella kamplåt till fotbolls-EM 2016 i Frankrike.

Låten inleds som sig bör med fotbollskörer och läktarsång, "wuooh-oh-oh-oh!", innan Frej Larsson fräser fram att det "fullkomligt stinker guld om mitt team". Sedan blandas frän hiphop med EDM-pumpande basgångar, körer, smattrande trummor och en skönt Zlatankaxig refräng: "Mitt team åker med guldet och ditt team åker med bussen!".

Fotbollslåtar brukar vara som tårtor med smörkräm. Man vet hur de smakar, inget vidare, ändå blir man nyfiken och dras dit. De är ju så snygga, lockande, festliga. Tänker att den här gången har de nog lyckats blanda socker och smör och mixat smeten så att man inte kräks. 

Och faktiskt, efter fyra-fem genomlyssningar mår jag helt okej. Har inte behövt lägga mig på soffan, inte badda pannan eller hämta hinken. Till och med robotrösten funkar. So far so good.

Nu kan inte Frej och Joy göra så mycket mer, om deras låt ska ha ett liv efter midsommar krävs det att landslaget rycker upp sig, att man levererar och går vidare från gruppspelet. Den bollen ligger hos Erik Hamrén, eller hos Zlatan snarare, så oddsen ser ju inte helt omöjliga ut.

Skulle Sveriges resa ändå ta slut efter matchen mot Belgien den 22 juni rekommenderar jag i stället världens bästa fotbollslåt och, nej, det är inte New Orders World in motion. 
Det är såklart Three lions, Englands officiella EM-låt från 1996. Ian Broudie och Lightning Seeds har aldrig varit starkare än just där och då.

Till skillnad från England.