Svennis norske coach kunde inte bota LeMarcs scenskräck

Folkkäre och pensionerade artisten Peter LeMarc brottades länge med svår scenskräck. I podden ”Hundåren” berättar han om hur inte ens ”Svennis” norske supercoach Willi Railo inte lyckades hjälpa honom.

ANNONS
|

För andra gången gästar Peter LeMarc den uppmärksammade podden ”Hundåren” där journalisten och artisten Tomas Andersson Wij intervjuar framgångsrika kollegor om de där motiga åren som sällan uppmärksammas.

Första avsnittet med Peter LeMarc handlade om den långa vägen till genombrottet, del två fokuserar på ”de tysta åren” mellan 1998 och 2003 då LeMarc inte gav ut några plattor. Och hur han sedan så småningom valde att pensionera sig själv.

LÄS MER:Recension: Tomas Andersson Wij - ”Högre än händerna når”

LÄS MER:LeMarc i Karlssons källare

Och så förstås om den scenskräck som Peter LeMarc vittnat om i flera tidigare intervjuer.

– Egentligen är det inte scenskräck, det handlar om att jag var rädd att göra människor som kommit för att titta på mig besvikna, säger LeMarc i ”Hundåren”.

ANNONS

När Peter LeMarc var som mest kommersiellt framgångsrik i mitten av 1990-talet snurrade allt snabbt med skivsläpp och turnéer. Samtidigt tilltog den där ångesten över att inte räcka till, inte kunna prestera.

Efter att ha hamnat på en föreläsning på temat ”Bäst när det gäller” med Willi Railo, mental tränare åt såväl norska skidlandslaget som Sven-Göran Erikssons Lazio, såg LeMarc till att boka in ett möte.

Möttes på Centralen

De båda träffades på ett hotell intill Centralstationen i Stockholm. Railo förklarade att hans arvode låg högt över vad en, visserligen lyckosam, svensk artist kunde betala. För att illustrera vilka nivåer det handlade om berättade Railo att han hjälpt argentinske anfallaren Hernán Crespo släppa den mentala handbromsen och därmed göra slut på måltorkan.

LÄS MER:Recension: Tomas Andersson Wij - ”Högre än händerna når”

Enligt avtalet med Lazio fick den norske supercoachen 10 000 dollar för varje mål Crespå gjorde i Serie A. Railos deal med Peter LeMarc blev att han lovade försöka göra norrmannens båda vuxna söner till ”internationella popstjärnor”.

Men först väntade ett besök i Willi Railo lyxhus utanför Oslo. Peter LeMarc berättar i podden hur han drabbades av en ångestattack redan på vägen dit, men hur Railo ändå lyckades få ned honom i varv.

– Hans metod för mental träning var att under djupavslappning måla upp nya målbilder, så det gjorde vi tillsammans. Sedan skickade han inspelade kassetter så jag kunde fortsätta med övningarna hemma, berättar LeMarc i podden.

ANNONS

LÄS MER:Spellista: veckans musik med Peter LeMarc, Miriam Bryant, Billie Eillish, Ulf Lundell

Hade svårt att ens gå till Ica

Men norrmannens prestationsinriktade metoder fungerade inte för Peter LeMarc som i stället mådde sämre och under perioder hade svårt att ens ta sig ned på Ica för att handla. Så småningom tog LeMarc kontakt med en terapeut han haft kontakt med långt tidigare och redde ut sina rädslor och låsningar mer grundligt. Railos gick vidare på sitt håll och skrev flera böcker, bland annat ”Fotbollens insida” tillsammans med Svennis år 2000.

Railos söner kom förresten hem till Peter LeMarc i Bagarmossen. Han spelade upp sina låtar och bröderna fick lite tips och tricks när det gäller låtskrivande. Men några världsstjärnor blev de inte.

Själv har Peter LeMarc pensionerat sig själv sedan avskedskonserten i augusti 2014. Och det finns inga som helst planer på comeback. Han trivs bra både med sig själv och den lugna tillvaron som pop-pensionär.

– Du anar inte vilka summor jag tackat nej till, enorma summor, för att göra konserter igen. Men det kommer inte hända. Jag och min fru har så vi klarar oss, vi har det hyfsat bra ställt, det är ett bra liv, säger han i podden.

FAKTA: Peter LeMarc

Ålder: 62 år.

Yrke: Pensionerad artist och låtskrivare

Bor: Bagarmossen, utanför Stockholm

Låtar i urval: ”Little Willie John”, ”Sången dom spelar när filmen är slut”, ”Ett av dom sätt”, ”Tess”, ”Det finns inga mirakel”, ”Så gott att må gott igen”

Aktuell: Som gäst i Tomas Andersson Wijs podd ”Hundåren” som man kan höra på Spotify och andra ställen där poddar finns.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS