1/26

Storslagen premiär för Diggiloo

Artisterna har laddat och publiken har längtat. Långt innan de första tonerna briserade så vibrerade luften i Arenan av upprymdhet och förväntan inför Diggiloo.

Applåderna börjar stegra två ­minuter innan showen drar igång, och tusentals handpar tänder stubinen på vad som visar sig vara en mäktig raket. När klockan tickar ner mot noll når jublet öronbedövande nivåer strax före explosionen.

På en sekund fylls scenen av de nio huvudpersonerna, tiomannabandet och ett knippe dansare. I sällskapet finns en kollektiv schlagerrutin som närmar sig det omätbara, med Eurovisionsdrottningen Charlotte Perelli och den färska mellovinnaren Robin Bengtsson i spetsen.

Det är också Robin Bengtsson som står för det första solonumret, ”Constellation Prize”, innan Wiktoria fick sjunga sitt nya paradnummer, "As I Lay Me Down". Sedan rullar det på i ett rasande tempo.

David Lindgren står för ett sprakande melodifestivalmedley där han betar av några hundra dängor på två minuter innan han landar i slutet av catwalken i bara småbyxorna. Pånyttfödde Tommy Nilsson sjunger smäktande ballader och står för lakoniska mellansnack. Andreas Johnson hyllar Sting medan Jessica Andersson vickar på rumpan till George Michael. Sammanhangets doldis, musikalartisten Bruno Mitsogiannis, drog till sig stor uppskattning från publiken medan Özz Nûjen fick bänkraderna att pulsera av gapskratt när han skojar om Vargön och det svenska språkets konstigheter. 

– Det är ett av få språk som fler undantag än regler, konstaterade han. 

På den 16:e bänkraden sitter sexårige Alice Birkmar från Alingsås med mamma Veronica och pappa Johan och ser storögt på idolerna Robin och Wiktoria. En överraskning för Alice, som så sent som dagen innan fick reda på att hon skulle få se stjärnorna för första gången, men en ännu större överraskning väntade henne när hon kom till arenan.

– Hon fick träffa Robin Bengtsson innan. Hon blev väldigt blyg men fick en kram, säger Veronica Birkmar.

Veronica och Johan har sett Diggiloo flera gånger tidigare, men det här var första gången i Vänersborg. De var också väldigt nöjda med den vädersäkrade lokalen, och de andra fördelar som finns i Arena Vänersborg.

– Jag följer Charlotte Perellis blogg och har laddat och hängt med i förberedelserna inför, säger Veronica med ett leende.

Från den gigantiska scenen fortsatte det att hagla bejublade nummer. Ett som förmodligen kröp djupast in under skinnet på många var när Tommy Nilsson strax efter pausen sjöng ”Öppna din dörr”. Ett gripande ögonblick, en fridfull stund och det enda tillfället som publiken tystnade helt för att sedan övergå i allsång. Balladernas patriark fick applåder mellan verserna, och hyllningarna efteråt hördes förmodligen hela vägen tillbaka till 1994. 

Jessica Andersson var med redan vid starten 2003, och medan evenemanget fyller moppe (15 år) så firar hon sin 13:e medverkan. Under åren har konceptet vuxit enormt och fram tills i år har 1,5 miljoner svenskar sett showen live. Efter den här kvällen gör bandyfolket bäst i att kontrollera betongen efter sprickor innan de börjar spola is i arenan framåt höstkvisten.

Risken är nämligen att den här tillställningen har satt sig djupt inne i fundamenten. Det tunga dunkandet, de trallvänliga melodierna och de bullrande ovationerna satt nog i alla fall kvar i de flesta besökares bröst när de tvingades vandra hem i den ljusa sommarkvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.