Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/9

Starka svenska skivdebutanter

Artisterna du inte ska missa 2017.

SANDRO CAVAZZA
Du har redan hört 24-årige Sandros sjunga på Avicii's Sunset Jesus och Gonna Love Ya samt på Lost Frequencies Beautiful Life. Under 2017 har stockholmaren siktet inställt på att släppa musik i eget namn. Två dagar innan jul lade Sandro upp en bild från studion på sitt Instagram och meddelade att man lyckats bli färdiga med första singeln. Det ska bli spännande att höra, bilden signalerar något annat än EDM-pop. Sandro syns med akustisk gitarr och kompas av cello, bas och trummor i en provisoriskt uppbyggd sommarstugestudio.

 

A photo posted by Sandro Cavazza (@sandrocavazza) on


RHYS
Rhys gjorde ett kort, avskalat och glimrande vackert framträdande under senaste Musikhjälpen. Det är inte lätt att gå in och göra något bra under de förutsättningarna som råder i buren, men Rhys har en speciell utstrålning, ett imponerande lugn. Eller som producenten och låtskrivaren Jörgen Elofsson konstaterade när han första gången hörde Rhys sjunga: "Hon fullkomligt lös upp rummet med sin karisma. Jag visste där och då att vi måste jobba tillsammans”. Så blev det och under 2017 kommer mer musik från den Portland-flyktade tjejen som släppte låten Swallow your pride i fjol.


JESPER LINDELL
Sensationell stark sågare med en röst som skivbolaget beskriver som en blandning av Steve Winwood, Alex Chilton och Elvis Costello. Jag lyssnar på den kommande epn med låtar där en plockande gitarr ofta utgör grunden tillsammans med Lindells röst. Lägg till blås, klaviatur och klockrena körer och låtar som Still here och Movin slow kommer att ligga perfekt intill The Band och Jeff Buckley på vårens blandade spellistor. Och just det, First Aid Kit körar och systrarnas pappa Benkt producerar tillsammans med gamle Lolita Pop-kompisen Sten Booberg.


LAURA NOX
Debutsingeln Save a little love släpptes i höstas av var en kommentar till hur världens flyktingar behandlas. "Låt hopp, medmänsklighet och kärlek vinna under 2017", skrev Laura Nox på sin Facebook den 2 januari och lovade samtidigt att det snart kommer mer musik från henne. Musikaliskt hämtas inspirationen från brittisk indie och elektronika. Det kanske låter smalt, men nej, här finns potential även till kommersiella framgångar.


RUBY EMPRESS
Singlarna Deluca och Strung Out ska under 2017 utvecklas i en debut-EP från göteborgarna som gör mjukt funkig mysmusik. När de skulle sätta ihop en spellista till tidningen Djungeltrumman inkluderade Ruby Empress bland annat M83, Frank Ocean och Justice vilket också ger en ganska tydlig bild av hur de själva låter. Spännande fortsättning följer.


GOOD HARVEST
Jag uppmärksammade Hanna Enlöf och Ylva Eriksson i Good Harvest för ett år sedan och trodde att de skulle flyga under 2016. Ibland tar saker och ting längre tid än man tror. Trots att Good Harvest bland annat gjorde bra ifrån sig på festivalen South by Southwest i Austin, Texas kom man inte riktigt loss. Fina singeln Charly släpptes i december och nu är det väl ändå läge för ett debutalbum? Vi vill ha mer av deras Joni Mitchell-inspirerade americana med djupblå nordisk ton.


ESTHER VALLÉE
Den utflyttade göteborgskans debutalbum sägs ligga mer eller mindre färdigt och under 2017 är det tänkt att Esther Vallée ska gå från snackis till stjärna. Vallée gjorde succé på Pustervik när hon spelade på efterfesten till Håkan Hellströms första Ullevispelning i somras. Sedan har hon fortsatt jobba tillsammans med GBG-producenten Jonas Quant. Samme Quant som dessutom fortsätter övertyga med Mouthe. "Det låter mörkt och melodiskt, personligt och lekfullt", sade Esther om sin skiva i en GP-intervju förra året.


JIREEL
Blott femtonårig rappare från Rågsved som debuterade under 2016 med låten Här & nu producerad av Jeff ”Gameboii” Roman. Han har ett riktigt snyggt flow över ganska mjuka beats som ger en skörhet som kontrasterar fint mot kaxiga texter. Jireel har skrivit kontrakt med stora Universal och släpper en ep i februari.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.