Sofia Karlsson & Martin Hederos med Mölndals kammarkör | Annedalskyrkan, fredag

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Så har vi då fått2015 årsversioner av två sånger som utgör något slags ytterkanter i den svenska julmusiktraditionen. Sofia Karlssons och Martin Hederos glest pyntade O helga natt och Have yourself a merry little Christmaskänns redan omistliga.

Åtminstone så här omedelbart efter den här konserten, så fylld av innerlighet och vackert och värmandemusikanteri,utansocker ochtrötta julgester. Och Sofia Karlsson sjunger så fint, så fint.

Musiken som strömmarur en väl ingången tramporgel, en flygeloch Karlssons akustiska gitarrer är lite opolerad och sträv på det underbaraste sätt och förmedlar väl den kluvenhet många av oss sliter med inför högtidens förväntningar och krav.

Denplågsamt aktuella historien om denlilla familjen som söker skydd och tak över huvudetgår igen också i den gamla psalmen Veni veni Emmanel, ikväll med latinsk text, en av kvällens höjdpunkter, och irländska julsången Wexford carol i strålande instrumentalversion i bluesformat.

ANNONS

Mest otippad är kanske en underbar A Child is born med Hederos ensamma flygel.

Karlsson och Hederos framför förstås också flera av sina egna sånger, som Julkortet och Kom med mig. Och den roliga Snowhere, av Karlsson och riksspelmannen Daniel Wikslund.

Den välsjungande Kammarkörens närvaro ger förstås både styrka och klangbredd, men förtar i ett par nummer också den intimitet som präglar sångerna på duons nyutkomna julskiva.

Med det sagt i marginalen, det är en hjärtevärmande konsert, och den avslutande (bortsett från flera extranummer) O Helga natt är magnifik.

ANNONS