Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Silvana Imam vill eliminera allt hat

Dokumentärfilmen om hiphopstjärnan Silvana Imam har världspremiär på Way out West under fredagen. GP träffade artisten, och hon berättade om filmen, drivkraften och sina nya låtar.

Det är en taggad Silvana Imam som dyker upp vid presshuset på Way out West. Snart ska hon ställa sig på Höjdenscenen och berätta om arbetet med den nya dokumentären Silvana – Väck mig när ni vaknat. Men först vill hon visa ett par nya låtar. 

Nya låten kom genom en dröm

Låtarna Bulletproof, Baby och Fri har ännu inte släppts, men Silvana Imam spelar upp dem ur bordshögtalaren som hon har tagit med sig. Det är ett mäktigt sound och texterna är klassiska Silvana Imam-texter som inte duckar för något, men som samtidigt pendlar på gränsen till det känslosamma. 

– Bulletproof, Baby kommer från en idé jag fick i en dröm, och det passar så bra. För allt jag gör är skottsäkert, eller snarare vattentätt. Det är rent och rakt, och så länge det känns äkta och så länge människor kan ta det till sig så bryr jag mig inte om något annat, säger Silvana Imam.

Filmen om personen Silvana Imam

Filmen som har världspremiär på Way out West är regisserad av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis. Den följer Silvana Imams resa från undergroundartist till riksstjärna, men den handlar inte bara om artisten Silvana Imam.

– Den speglar nog ganska mycket som person. Jag är jävligt ofiltrerad. Men jag ser det som en tillgång. Jag kan inte vara på något annat sätt, säger hon.

Att vara en förebild

Filmen visar också hur Silvana Imam förhåller sig till rollen som förebild. Själv säger hon att hon inte har några problem med att ta den rollen.

– När jag började kändes det som att det var en ny röst som kom fram. Nu är jag en del i en hel rörelse. Däremot kan jag tycka det är jobbigt när det finns förväntningar på mig. Jag är bara människa, säger hon.

Men förväntningarna kommer inte bara från andra.

– Jag har höga förväntningar på mig själv också. Men det är bra, för jag vet vad jag är kapabel till att åstadkomma. Så länge det känns rätt så skiter jag i resten, säger hon.

Kärleken som drivkraft

Enligt Silvana Imam är det kärleken som är den stora drivkraften bakom hennes musik, och inget annat.

– Jag vill bara se kärlek och eliminera allt hat. Jag tycker att det är ett rättvist perspektiv. Om du skadar mig så kommer jag att bli arg, men är du snäll och ärlig mot mig så kan vi vara vänner. Så enkelt är det, säger hon.

"Det tar tid att komma mig nära"

Silvana Imam säger att hon ofta möter människor som försöker närma sig henne, men som egentligen bara är intresserade för att hon är en känd person. Men det är inget som gör hennes särskilt upprörd, och själv säger hon att det snarare roar henne.

– Jag vet inte om det låter konstigt, men det är som ett slags teater för mig. Jag är väldigt bra på att känna av stämningar och intentioner. Det tar tid att komma mig nära, men jag har en krets med personer som finns där, så egentligen är jag omringad av kärlek, säger hon.

Nytt material på gång

Just nu är hon mest sugen på att göra klart sitt nya album. När det kommer är ännu oklart. De tidigare nämnda låtarna kommer man att kunna höra i filmen som har premiär på vanliga biografer 20 september, och som alltså premiärvisas redan nu på Way out West.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.