Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Shadi G har fullt fokus på musiken

Spotify är peppade på Shadi G:s debutsingel Lost och har lyft den på flera spellistor. – Det är jättekul, säger Shadi som redan jobbar på fler låtar.

Shadi Golchin har tagit den korta promenaden från sin lägenhet upp till ett av Majornas mer populära kaféer. Många använder stället som tillfälligt kontor men vi hittar ett ledigt bord bland alla uppvikta laptops.
Det har bara gått några veckor sedan Shadi, under artistnamnet, Shadi G, lade upp sin första låt på Spotify. Flödet av ny musik är intensivt, men redaktörerna valde att prioritera Lost och plockade in den på spellistorna Made in Sweden och New music friday.
– Det är jättekul, jag visste inte vad jag skulle hoppas på så det känns jättebra med en sådan start, säger Shadi Golchin.

Tufft klimat i London

Att det blev just Lost är ingen tillfällighet. Låten har visserligen några år på nacken men Shadi Golchin kände att det var den som låg henne närmast om hjärtat.
– Dessutom var det den ur högen av låtar som var färdigproducerad, så det föll sig naturligt, berättar Shadi Golchin som har försäkrat sig om att ta full kontroll över hela tillblivelsen av sina låtar.
Efter gymnasiet drog hon till London för att gå en grundutbildning i musikproduktion. Hon beskriver ett ganska hårt och tävlingsinriktat klimat där hon och en annan tjej var de enda kvinnorna. Resten av eleverna var killar, lärarkåren bestod enbart av män.
Shadi Golchin fokuserade på att lära sig så mycket som möjligt under den begränsade tiden och hemma i Sverige igen gick hon ytterligare en producentutbildning i Göteborg.

Vill ha full kontroll

– Ska jag ha full kontroll över min musik måste jag kunna producera själv, och nu är det så roligt att jag inte skulle kunna tänka mig att låta någon annan sköta det, konstaterar Shadi Golchin som än så länge inte skrivit på några kontrakt med vare sig skivbolag eller förlag.
– Det är samma sak där. Jag vill vara så obunden och självständig som möjligt, sedan få vi se vilka möjligheter som dyker upp så kanske jag tar ett annat beslut i framtiden.
Musiken har hon haft med sig sedan barnsben. Uppmuntrad av sin lärare började Shadi Golchin sjunga i Domkyrkans kör redan som åttaåring. Hon stannade i tio och beskriver det som en väldigt bra skola. De första egna låtarna växte fram under de tidiga tonåren, men i början fick inte ens familjen höra.
– Det var så personligt, mycket om olika besvärliga relationer och sådant som händer när man är i den åldern. Men så småningom peppade mina föräldrar om mina syskon mig att göra någonting mer med musiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.