Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Barbara Hendricks.

Schubert dagens rätt

Sopranen Barbara Hendricks, aktuell med en turné i Västsverige, sjunger såväl jazz som klassiskt. Musik är som mat, menar sångerskan som snart flyttar in i köket.

Barbara Hendricks har en stillsam kväll på hotellet inför en jazzkväll i Helsingfors med saxofonisten Magnus Lindgren. Kvällarna före har hon gett två konserter, en med kammarmusik och en med symfoniorkester. Hon kan inte tänka sig att hålla sig till bara en stil, berättar hon på telefon.

- Det är lite som med mat. Jag kan inte bara äta köttbullar. Jag behöver ha lite italienskt, lite japansk mat. Lite av allt!

Nästa steg blir en Sverigeturné med pianisten Love Derwinger och Aurora String Quartet med premiär i Alingsås söndag 22 november.

- Jag ska sjunga Winterreise, bland det sista Schubert skrev innan han dog. Det är ett jättestort verk, som King Lear är för skådespelare. Det är oftast sjunget av män, baryton eller basar, men jag sjunger originalet som är skrivet för tenor.

I år har du 35-årsjubileum sedan din operadebut. Hur har du firat?

- Jag fortsätter att sjunga. Jag firar inte. Det är jätteroligt att lära sig ny repertoar och nya sånger, jag har fortfarande lust att lära mig. Nu har jag min karriär och kan sjunga vad jag vill med vem jag vill, behöver inte göra något annat än det jag tycker är intressant och roligt.

Hur går det till att lägga en repertoar när du kan göra precis vad du vill?

- Det är inga problem. På mitt piano har jag en jättehög noter med musik som jag tycker är intressant. När jag slutar kommer det fortfarande att vara en jättestor hög på vänstra sidan där jag har dem jag kanske en gång vill jobba med.

Du driver skivbolag också, Arte Verum, hur går det i dessa finanskrisiga nedladdningstider?

- Det går bra, men vi tjänar inte så mycket pengar. Jag gör det som jag tycker att ett skivbolag ska göra. Vi frågar oss inte vad vi kan spela in som säljer utan spelar in sådant som jag har gjort för publiken, det som är min erfarenhet. Problemet med de stora skivbolagen, även om jag var privilegierad där, är att det för femton år sedan blev personer från marknadsavdelningen som bestämde.

Vad ser du fram emot efter den här turnén?

- Jag ska ha en konsert med orkester i Spanien och en julkonsert i Frankrike. Sen är det jul och då kommer familjen. Vi ska fira jul i Sverige och det är mycket att göra, då är jag i köket nästan hela tiden.

Vad står på menyn?

- Svenskt julbord med skinka och sill. Min dotter bor i New York nu och min son i Schweiz i Lausanne, så när de kommer blir det specialmat och jag gör två julbord. Några dagar efter jul gör jag en amerikansk julmiddag med kalkon, sötpotatis och cranberrysås. Jag gjort så sedan barnen var små, vill att de ska veta lite hur en amerikansk jul är också. Min son kommer för kalkonen, vet jag, hahaha.

Var bor du?

- Jag har mitt hus i Schweiz och ett sommarställe i Stockholms skärgård. När jag är ledig vill jag vara på landet. Vi lever i en värld med så mycket oväsen och onödig musik. På en bar är det väl okej, men det är överallt, i hissen, på toaletten. Jag söker tystnad. Där det är tyst kan du lyssna på din inre röst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.