Så bra var Håkan Hellströms turnépremiär i Helsingborg

Så var han igång. Håkan Hellström har inlett sin sommarturné genom Sverige. Och spelningen på Sofiero slott i Helsingborg tycks ha fallit väl ut.

ANNONS

För drygt två veckor sedan smygöppnade Håkan Hellström årets sommarturné med en exklusiv spelning i spanska Barcelona. De tvåtusen biljetterna till giget på klubben Razzmatazz lär ha sålt slut på mindre än en minut, ja bara på 15 sekunder enligt TT.

På fredagskvällen var det så dags för artistens mer officiella turnéstart, vilket också markerade inledningen på Hellströms första riktiga sommarturné på sex år. Avstampet skedde i Sofieros lummiga slottspark precis utanför Helsingborg och av recensionerna att döma tycks det ha gått helt ok för Nitaregatans Tommy Lee, trots att regn och åska drog förbi över området strax före konsertstart.

ANNONS

Under rubriken ”En hög tryckvåg av otålig energi” är Aftonbladets erfarne recensent Håkan Steen mer än nöjd med vad han fick se och höra – och det redan från start.

”Det blir en så högkoncentrerad tryckvåg av otålig energi i öppningen med ’Jag är en wild story’, ’Alla drömmar är uppfyllda’ och ’En vän med en bil”’ att fler än jag i de främre publikleden vinglar till en smula”, skriver Steen och fortsätter lite längre ner: ”Det som Håkan har ihop med sin publik är unikt i Sverige, och framåtrörelsen numera består snarare i hur han och bandet utvecklar sina klassiker”.

Trollkarlen har ”Sofiero i sitt grepp”

I och med förra sommarens fyra utsålda kvällar på Ullevi trodde Aftonbladets Håkan Steen att ”behovet av liveupplevelsen Håkan Hellström skulle vara fyllt för ett tag”. Men icke. ”Hängivenheten och hungern, för att inte tala om den showmanshipmässiga överlägsenheten hos en artist som kunde ha suttit nöjd och belåten och blasé för längesen, triggar snarare lusten att ta reda på vart han lyckas ta det här lättantändliga setet under sommaren”, avslutar han sin recension.

Även Gabriel Zetterström, musikrecensent på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, imponerades av Håkan Hellström som han menar försatte Sofiero i ett behagligt sommarmys. Men Zetterström är inte lika nöjd med öppningen och konstaterar att ”inledningsvis tycks den stora kostymen sitta lite ovant”. Först efter fem-sex låtar tar det sig, menar han.

ANNONS

”Efter ’Kom igen Lena´ har trollkarlen simsalabim Sofiero i sitt grepp. Han showar, dansar och ler, och i somrigt samspel med publiken kommer den tillbakalutade men alltjämt medryckande viben på ’Den här gången är det på riktigt´ till sin absoluta rätt”, menar Gabriel Zetterström.

Ingen ”Ramlar” eller ”Shelley” – trots Lindqvists efterlysning

I samband med smygpremiären i Barcelona i slutet av maj konstaterade GP:s recensent Johan Lindqvist att ”När lyktorna tänds” bara blir bättre och bättre för varje gång, men att klassiker som ”Ramlar” och ”Shelley” verkligen saknades i spellistan. Det verkar Hellström dock inte ha lyssnat på då ingen av de båda låtarna spelades vid premiären i Helsingborg.

Faktum är att fredagens låtordning i stort sett var identisk med den i Barcelona för två veckor sedan. Största skillnaden var att där Spanienpubliken fick lyssna till ”Exile on Wolmar Yxkullsgatan” fick publiken i Helsingborg hålla till godo med ”Mitt Gullbergskaj paradis”.

Efter ännu en konsert vid Sofiero slott på lördagskvällen tar sig Håkan Hellström & Co nästa vecka vidare till Uppsala, och därefter väntar bland annat Lysekil, Piteå och Kalmar.

LÄS MER:Så laddar fansen och Håkan Hellströms band i Barcelona

LÄS MER:Recension: Håkan Hellström, Razzmatazz, Barcelona, onsdag

LÄS MER:Recension: Håkan Hellström - ”Poetiska försök”

LÄS MER:Det går inte att bli vuxen med Håkan Hellström

Låtarna Håkan Hellström spelade i Helsingborg

 • Jag är en wild story
 • Alla drömmar är uppfyllda
 • En vän med en bil
 • Man måste dö några gånger innan man kan leva
 • Zigenarliv dreamin’
 • Kom igen Lena!
 • Kärlek är ett brev skickat tusen gånger
 • Den här gången är det på riktigt
 • 2 steg från paradise
 • Mitt Gullbergs kaj paradis
 • Fan ta dig
 • När lyktorna tänds
 • Tro och tvivel
 • Nu kan du få mig så lätt
 • Känn ingen sorg för mig Göteborg
 • Din tid kommer
 • Du
 • Nordhemsgatan leder rakt in i himlen
 • Det kommer aldrig va över för mig
 • En midsommarnatts dröm
 • Lovsång
 • Valborg

Här kan du se Håkan Hellström i sommar: Helsingborg 17/6, Uppsala 21/6, Lysekil 30/6, Piteå 8/7, Kalmar 14/7, Jönköping 15/7, Karlstad 21/7, Halmstad 22/7, Örebro 28/7, Linköping 29/7, Stockholms stadion 5/8, Oslo 11/8, Way Out West i Slottsskogen 12/8

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS