Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sålde slut - nu blir det extraföreställning med Sven-Bertil Taube

Sven-Bertil Taube, snart 84, kuskar land och rike runt med sin hyllade konsert med låtar av pappa Evert Taube. Nu blir det extraspelning i Göteborg i januari.

– Det känns fantastiskt! Så underbart att det är ett sådant stort intresse för Everts verk. Jag märker att det kommer nya generationer till konserterna också, en ung publik som upptäcker sin Taube, säger Sven-Bertil Taube.

Han och pianisten och arrangören Peter Nordahl är på en landsomfattande turné med föreställningen Så länge skutan kan gå. Den blev en publiksuccé på Dramaten i vintras, något som överraskade Sven-Bertil Taube.

LÄS MER: Visor och vård räddade Taube

– Det var något nytt för mig att göra konsert på Dramaten. Det var inte tänkbart när jag var där som skådespelare på 60-talet. Jag tänkte att det kan väl inte komma någon, men det blev tio fulla hus.

Biljettsläpp på fredag

Konserterna har sålt slut i snabb takt. Det gäller också föreställningen i Göteborgs konserthus den 27 januari. Därför lägger man nu till en extraföreställning 28 januari. Biljetterna släpps fredag 23 november 10.00.

Hur viktig är Peter Nordahl för framgångarna?

– Han har en väldig känsla för poesin och innehållet i texterna. Hans ackompanjemang lyfter fram texterna på ett fantastiskt sätt. Sedan är han en skicklig musiker också, som gör originella och spännande arrangemang.

Vad har du upptäckt för nytt med Everts musik?

– Det är svårt att säga, hörrudu, men det sker hela tiden. Man har blivit äldre och upplever saker på ett annat sätt än man var 20-30 år. Idag förstår jag vissa saker på ett annat sätt, som förändrar och fördjupar min tolkning.

LÄS MER: Sven-Bertil Taube ger pappas visor ny lyster

Kan du ge ett exempel?

Så länge skutan kan gå är en sång som jag inte gör käckt och rytmiskt dansant, utan mer eftertänksamt och lågmält. Den handlar ju om livets många skeden. Mitt eget åldrande har hjälpt mig att förstå den mer.

Tror du att din pappa tänkte på det när han skrev den?

– Det har han naturligtvis tänkt. Musiken är en fin, rytmisk vals, men man kan ändå göra den eftertänksamt.

Vilken låt är din favorit att framföra live?

–Svårt att säga. Det är en sådan variation av dramatiska ballader med tragiskt innehåll och glada lustiga visor och kärlekssånger och naturlyrik. Jag lever mig in i den jag har framför mig just då.

Hur gör du för att orka med att turnera?

– Det är klart att det är jobbigt med allt resande, men hittills har det gått bra. Man får vara glad att ha en publik i min ålder, de flesta jag känner är bortglömda eller döda.

LÄS MER: Bra men inte fantastiskt när Taube underhöll i regnet

Men har du några knep?

– Jag har en väldigt hjälp av min fru Mikaela. Det kommer krämpor med åldern, jag ser nästan inget och hör dåligt, en vadmuskel har låst sig, så jag har svårt att gå. Men hon hjälper mig helt fantastiskt, till exempel ser hon till att jag inte fuskar med min röstgymnastik.

Du fyller 84 om några dagar. Hur firar du?

– Då sitter jag i en flygmaskin på väg till Göteborg för att sjunga i Bingolotto.

Du måste tycka att det är väldigt roligt att jobba. När får du ledigt?

– I maj, kanske. Det hade varit så tråkigt att bara sitta och titta in i en vägg. Det fina med det här yrket är att så länge man kan stå på benen hjälpligt och har minnet kvar så kan man jobba.

Sista frågan: Vad önskar du dig i julklapp?

– Frid på jorden och till människorna ett gott behag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.