Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Maria Hagberg förverkligar både sig själv och andra genom sång och röstyoga. Om knappt två veckor är det releasefest för hennes nya platta "Jag vill bara vara".

Så hittade Maria sin inre röst

I flera år hade hon anpassat sig efter andra och glömt bort sin egen inre röst. Sjukskrivningen från musiklärarjobbet blev ett genombrott för Maria Hagberg. Nu driver hon eget företag och släpper skiva baserad på sina upplevelser.

– Eleverna hjälpte mig att inse att jag måste komma ikapp mig själv, säger Maria. Man får ingen respekt när man går runt som en robot. Barn vill ha en person som är trygg i sig själv och har kontakt med sina känslor.
I Marias köksfönster hänger en ängel av glas och ett hjärta där det står live, love, laugh. Hon måste hela tiden påminna sig själv om att planera in vila och göra saker hon mår bra av. Meditera eller promenera i naturen.
– Även om jag skriver texter om att stanna upp och sluta stressa är det inte alltid jag själv kommer ihåg att göra det.
Hon ger privata sånglektioner, föreläser, håller i röstyoga-kurser och leder körer. Det kan lätt bli för mycket att tänka på så här i skivsläppstider. Men att starta företaget Singing Being var en dröm hon haft länge och friheten är mycket större än när hon jobbade på skola. Stora klasser där eleverna hade väldigt olika förutsättningar skapade stress.

Maria utbildade sig på musikhögskolan i Örebro och därefter arbetade hon som musiklärare i Katrineholm och Lidköping. Till Göteborg kom hon för knappt tre år sen och hamnade på en friskola för klass ett till sex. Hon trivdes i storstan och träffade många likasinnade människor. Men hon hann bara jobba ett halvår innan hon drabbades av utmattningssyndrom.
– Jag har en tendens att anpassa mig för mycket och ta för stort ansvar, säger Maria och snurrar på koppen med Yogi-te.
Hon berättar om föräldrarna som skilde sig när hon var fyra, att ingen riktigt lyssnade på henne. Andras behov var alltid i fokus. 
– Jag fick ofta höra "Maria är så glad, Maria är så snäll". Det var en överlevnadsstrategi att alltid le. Men inuti fanns en massa känslor jag inte fick visa.

Som barn drömde hon om att stå på scen eller jobba med djur. Sången fanns där som en tröst, ett sätt att uttrycka de där känslorna som inte fick komma fram. Fast när hon skulle börja gymnasiet valde hon naturprogrammet för att hon hade bra betyg. Innerst inne ville hon gå estet, men vågade inte tro att musiken var något att satsa på. 
Vi förflyttar oss till vardagsrummet. Där står elpianot och den akustiska gitarren. I åtta år har Maria jobbat med låtarna till skivan "Jag vill bara vara".
– Det var varit en process som gått ut på att hitta tillbaka till mig själv. Att strunta i alla krav på hur man ska vara, se ut och göra.
Hon hoppas att texterna ska inspirera andra att våga följa sina drömmar. Vilket också är tanken bakom de tjänster hon erbjuder.
Maria strålar med hela kroppen när hon berättar om alla möten med nya människor som vill utvecklas och ta mer plats med sin röst.
– Rösten är en del av dig och det hörs på den hur du mår. Genom röstyoga tar man bort spänningar med hjälp av röstens vibrationer.

Hon jobbar mycket på det inre planet. Även om någon skulle sjunga falskt går det alltid att utveckla. Hon menar att rösten är ett instrument som behöver stämmas.
Höjdpunkten hittills för Maria var när hon fick hålla i ett så kallat TED-talk där alltifrån forskare till privatpersoner föreläser på olika teman. Evenemangen hålls över hela världen, spelas in på video och sprids via YouTube. Just Marias föreläsning ägde rum på Da Matteo på Magasinsgatan och hon pratade om röst och uttryck.
– Då kändes det som att den lilla Maria i mig fick bli sedd och få bekräftelse, säger hon.

Annars aktar hon sig för att jaga beröm från andra. Känslan måste komma inifrån. Hon jobbar också med att inte jämt behöva vara den där glada personen även om hon coachar andra. När hon var sjukskriven fick hon promenader utskrivet på recept.
– Men det var ingen som sa "prova att dansa eller sjunga". För att bli hela människor behöver vi jobba med olika kreativa uttryck.
På skivan har hon samarbetat med andra musiker och hoppas att alla ska kunna medverka på releasefesten. Samtidigt försöker hon intala sig att allt inte behöver vara perfekt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.