Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lite för snälla, tycker Jonathan Bengtsson, om kompbandet som har hand om
Lite för snälla, tycker Jonathan Bengtsson, om kompbandet som har hand om "På spårets" första avsnitt. Bild: SVT

Så bra var kvällens "På Spåret"-musik

Hur låter egentligen "På spåret", nu när Augustifamiljen har lämnat skeppet? GP:s Jonathan Bengtsson har recenserat första avsnittets musik – med Nina Persson, Sarah Klang, kapellmästare Lada Egolaeva och kompband från Svenska grammofonstudion.

1.

Elton John - "Yellow brick road"

Nina Persson, tillsammans med Lada Egolaeva och kompband från Svenska grammofonstudion.

Jag vill med alla medel undvika att trycka till den mycket, kanske rent av djävulskt sympatiska Nina Persson här. Jag kommer hur som helst inleda denna text med att trycka till den mycket, egentligen djävulskt sympatiska Nina Persson. Ibland när Cardigans-sångaren uppträder tycks verkligen hennes röst helt berövad de stora känslorna.

Visst, Perssons ekonomiska sång kan fungera förtjusande i vissa sammanhang. Men under "Yellow Brick road", en låt som ska blöda rejält, blir allt dessvärre bara trögt. Bitvis nästan skumpar Elton Johns ballad fram, som om det vore en hygglig visa för dumma barn.

LÄS MER: Nina Persson trivs i kollektivet

Detta beror delvis på nämnda Persson, delvis också på Lada Egolaeva och hennes bakgrundsband. Arrangemangen här är så ytterst ömma och ofarliga - låten kommer utan risk.

Den ende som visar mod i kväll är egentligen Gustaf Ejstes från Amason, en av körsångarna. Den svenske artisten bär en mössa som måste betecknas som bisarr, eller egentligen helt främmande. Mer än ett klädesplagg känns denna mössa som okänd materia – något som sugits upp till vår dimension via ett maskhål, som blåst hit genom en slitning i rumstiden.

Betyg: 2 FYRAR

2.

Johnny Cash & June Carter - "Jackson"

Med Nina Persson, Sarah Klang + Lada Egolaeva och kompband från svenska grammofonstudion.

Som för att bekräfta vår tes om Nina Persson kopplar "På spåret" in sångerskans själva antikropp till kvällens andra låt: Sarah Klang. Ingen har så mycket lidelse i strupen, ingen har så branta kurvor i sin röst, som Sarah Klang.

LÄS MER: Sarah Klang firade med fantastisk spelning

Trots detta känns duons tolkning av Johnny Cash och June Carters "Jackson" egendomligt flat.

Centrum i "Jackson" är den riviga, på flera vis nästan pilska laddning som uppstår mellan Carter och Cash. De kastar sina verser halvberusat mot varandra, båda vill naturligtvis ligga men hade inte för sitt liv erkänt detta – så låter det.

LÄS MER: Så bra är Sarah Klangs debutalbum - låt för låt

Sarah Klang och Nina Persson hittar inte samma fräs. De sjunger bra tillsammans, Klang är till och med utmärkt, men minuterna glider iväg alldeles för lent. Att Egolaeva och hennes band sedan också skänker låten överdrivet med respekt – det underlättar naturligtvis inte.

Betyg: 2 FYRAR

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.