Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Record store day - här är artisternas älsklingar

Det är strax efter lunchtid och inte besvärande trångt inne på Bengans, en av stans få kvarvarande skivbutiker. Men det är långt ifrån tomt. Från ägaren Peter Sandbergs lilla kontorsfönster på andra våningen ser vi en handfull personer som strosar runt bland hyllorna inne i butiken och vrider och vänder på både cd-skivor och vinyl. Strömmen av folk är inte strid men, som Peter Sandberg konstaterar, den är konstant.

- Jag tror att skivkrisen är över. Vi ser ljust på framtiden, säger Peter Sandberg som drivit Bengans tillsammans med Håkan Erlandsson sedan 2001, då man köpte loss den legendariska butiken från den minst lika omskrivne grundaren Bengt "Bengan" Brorsson.

Sedan dess har musikbranschen genomgått ett stålbad och skivbutiker är numera lika sällsynta som albinoälgar. Även på Bengans har man känt av krisen men efter ett par riktigt magra år, 2013 var det tuffaste hittills, har det långsamt vänt uppåt för skivbutiken vid Stigbergstorget, känd som landets största. Och det är vinylskivorna som leder återtåget.

Färska siffror från skivbolagens intresseorganisation Ifpi visar på att den strömmade musiken (läs Spotify) står för närmare 85% av all musikförsäljning i Sverige, men att vinylskivorna utgör en allt större del av den lilla kaka som återstår. Medan intresset för cd-skivor fortsätter att sjunka steg försäljningen av vinylskivor under 2016 med nästan 40%, och utgör nu cirka 4% av den totala musikförsäljningen i Sverige.

På Bengans butiker (två i Göteborg och en på Drottninggatan i Stockholm) är vinylskivans framgång, eller comeback om man så vill, ännu mer påtaglig. Där står vinylerna för närmare hälften av skivförsäljningen.

- Det går upp hela tiden och sedan drygt ett år, kanske två, säljer vi lika många vinyler som cd-skivor, påpekar Peter Sandberg.

För honom och Bengans är Record store day årets viktigaste dag. På flera sätt mer betydelsefull än självaste julafton.

- Det är vår enskilt största dag på hela året, rent kommersiellt, men Record store day är också en dag som lyfter fram musiken och sätter skivan i fokus. 

Bygger upp musikintresset

Peter Sandberg menar att Record store day bygger upp musikintresset och skapar allt större ringar på vattnet. De äldre skivköparna, de medelålders män som var med och minns vinylens verkliga stormaktstid, får i dag konkurens av nyfikna, vinylälskande 20-åringar. 

- Numera är det framförallt unga tjejer som köper vinylskivor, så var det inte tidigare, och de kommer hit året runt. Förr var det mest gubbar i min och din ålder.

Men när Bengans i dag slår upp sina dörrar för Record store day, då kommer de första timmarna troligen att vara lite gubbtunga.

- (skratt) Ja, när vi öppnar dörrarna är det framförallt äldre män med utprintade listor i händerna som hänger på låset. De ska in och söka reda på rariteter och vet exakt vilka skivor de söker efter. Då är det vassa armbågar som gäller.

Peter Sandberg drar sig inte ens för att använda ordet "kaos" när han ska beskriva de första två timmarna av Record store day. Det är ingen social aktivitet, det är något annat.

- Det är inte så mycket snack. Man står med näsan i skivbackarna och fokuserar på sitt. Men sedan skiftar dagen fokus. Kunderna slappnar av, de pratar musik med varandra, ställer frågor och kommer med tips. 

Det är också på eftermiddagen som de inbjudna artisterna börjar spela i butiken.

- Vi kan inte ha konserterna alltför tidigt på dagen. Då blir kunderna irriterade. De vill fokusera på sina skivor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.