Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

PJ Harvey som utrikesreporter

Berättarens uppdrag är att betrakta, analysera och försöka göra sig själv till röst och förmedlare av händelser, känslor och andra människors historier. Därför närmar sig ibland låtskrivarens roll den av en reporter, och på förra, fantastiska, albumet Let England shake var PJ Harvey både journalist och historiker.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Rock
PJ Harvey
The Hope six demolition project
(Island/Universal)
***

Uppdraget fortsätter. Låtarna, och de många samplingarna och fältinspelningarna, från oroshärdar och socialt utsatta områden runtom i världen, gör den nya skivan till en blandning av litterärt reportage, radiodokumentär och rockplatta. Rapporterna kommer från Kosovo, Kabul och Washingtons fattigaste kvarter.

När PJ Harvey gör sig till tolk för människor med begränsade möjlighet att själva komma till tals tar hon givetvis på sig ett stort ansvar. Samtidigt har hon naturligtvis sin konstnärliga frihet att luta sig mot.

Det här är utan tvekan ett ambitiöst projekt, i jämförelse med Let England shake har dessvärre PJ bitvis tappat fokus i låtskrivandet, förra plattan var oerhört stringent. Här blir intrycket spretigt och jag förutsätter att det är så Harvey vill ha det, på ett vis illustrerar även det en förvirrande, fascinerande och alltför ofta söndrig värld.

Det ska bli häftigt att se hur PJ Harvey hanterar den här musiken på scenen när hon kommer till Way out West i sommar.