Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Otydliga regler vid avhopp från WoW

Enligt ett mejl till årets volontärarbetare på Way out West måste funktionärer som inte dyker upp betala 2 500 kronor. – Det är en felformulering som vi absolut inte står bakom, säger Joakim Skoglund som är pressansvarig på Way out West.

I mejlet står: "Way out West förväntar av dig att du tar ditt ansvar och att du kommer de tider du har åtagit dig. Om du inte dyker upp till dina pass utgår en avgift på 2 500 kr."

En av dem som fått mejlet är Agnes Nyström. Hon skulle ha arbetat som volontär på Way out West, men blev antagen till en utbildning vilket gör att hon är tvungen att flytta under festivalhelgen.

När Agnes Nyström kontaktade Way out West för att avanmäla sig som funktionär fick hon över telefon svaret att hon var tvungen att jobba, eller betala 2 500 kronor. Det var först när hennes pappa tog över telefonen som arrangören backade.

Way out Wests pressansvarige Joakim Skoglund menar att Agnes Nyström har blivit felinformerad.

– Du ska alltid kunna avanmäla dig från ett volontärarbete. Dyker du inte upp på det pass du har anmält så ska du inte heller ha tillgång till festivalen, men någon straffavgift för att du inte jobbar ska du absolut inte betala, säger han.

Sedan 2010 har mejlet till Way out Wests funktionärer varit formulerat på liknande sätt, att en avgift debiteras vid avhopp. Joakim Skoglund säger att han inte kan uttala sig om tidigare år men att det i år inte är något som festivalen står bakom.

– Någon har tyvärr uttryckt sig på ett olyckligt och felaktigt sätt. Det här är första gången jag ser det här mejlet och självklart ska vi se till att det i framtiden inte skickas några sådana meddelanden från oss, säger han.

Michael Syk som är jurist på Arbetsmiljöverket säger att festivaler juridiskt sätt har rätt att avtala om en straffavgift vid avanmälan.

– Du kan i princip avtala om vad som helst så länge parterna är över 18 år, säger han.

– Det måste stå klart och tydligt vad som avtalas men det är ditt ansvar att ha koll på vad du skriver på. Juridiskt sätt gör en festival inte fel om de kräver att du avanmäler dig före en viss tid eller att du måste betala om du inte jobbar, säger Michael Syk.

Hör gärna av dig till oss om du råkat ut för Way out Wests otydliga regler på [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.