Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

ODZ: "Vi är inte några gangsters - vi bara pundar"

På kort tid har musikgruppen ODZ slagit igenom stort både inom hiphopscenen och bland graffitimålare: "Det kanske känner igen sig i det vi snackar om. Kanske för att många graffare pundar", säger en av tre medlemmar som alla kallar sig Edward Smith.

ODZ som står för "Original Dunder Zubbis" består av tre killar i 20-årsåldern från södra Stockholm. Alla går under namnet Edward Smith.

- Om du är anonym och inte visar ditt ansikte blir folk intresserade. Det skapar mystik.

Varför just Edward Smith?

- Jag vet inte. Det bara blev så. Det låter som ett vanligt namn.

Genom hiphopgruppen ODZ och låtar som "Kranen", "Alla in" och "Petra Mede" har de gjort sig ett namn inom hiphopscenen på kort tid. För den som lyssnat på en del hiphop låter musiken väl genomarbetad. Men något seriösare musikprojekt har medlemmarna inte ägnat sig åt tidigare.

- ODZ är nytt. Vi startade för många år sedan och satt i källaren och lekte med musiken. Men det var för två år sedan vi satte igång på riktigt.

Identifierar sig inte med svensk hiphop

Men trots att ODZ blivit stora i hiphopscenen känner de sig inte riktigt som en del av den.

- Vi älskar svensk hiphop som den ser ut idag. Men vi ser oss inte som en del av den. 

I musikvideon "Kranen" syns flera olika graffitimålare och bland annat förstörs en hel tunnelbana som är i trafik. Målarna drar i nödbromsen och börjar måla - samtidigt som chauffören tittar på.

Men enligt medlemmarna själva är de inte med i musikvideon. Gruppen har blivit så pass stora inom graffitiscenen att målarna skickar in videos som ODZ gör musikvideos av.

-  Det är fans som tycker om oss och skickar videos. Det kanske känner igen sig i det vi snackar om. Kanske för att många graffare pundar.

Förstår du om man blir provocerad?

- Om du hade träffat en erfaren målare och skulle lyssna på vad han säger skulle du förstå. De lever det livet. Folk kanske hatar dem, men vi respekterar dem. 

Ni rappar mycket om droger också?

- Det är kul. För oss är det inte en konstig grej. Folk bor i orterna, det finns inte så mycket att göra. Det blir en del av vår vardag, säger Edward Smith och fortsätter;

- Jag förstår absolut att folk har problem med det och det är poängen. Vi vill väcka känslor hos folk. Om du sett våra videos förstår du att vi strävar efter att få fram en känsla genom att provocera. Sedan tycker vi om uppmärksamhet också för vi är ju musiker.

Du låter lite smått anarkistisk?

- Haha! Det har aldrig någon sagt till mig. Men det är så här. Det är inte som att vi springer runt och skjuter folk. Vi är inte några gangsters, vi bara pundar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.