Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

... och nio frågor till Tommy Körberg

som på torsdagskvällen inleder sin julturné med Malena Ernman i Göteborg.

Varför turnerar du och Malena Ernman ihop?
– Jag gästade Malena på Dalhalla förra sommaren och det föll så väl ut att vi beslöt oss för att göra en julturné ihop.


Vad är det bästa med Malena Ernman?
- Vi har stött på varandra genom åren och jag har lärt känna henne lite grand, framförallt har vi samma sorts humor. Det enda beviset på att man är frisk är att man har sjuk humor, brukar vi säga, och jag och Malena skrattar åt samma saker. Vi hade jäkligt kul på scen ihop där på Dalhalla.


Var möts ni musikmässigt?
– Jag vet inte riktigt, på den här turnén delar vi i alla fall åsikten om att julen är mer än tomtar, glitter och kommers. Vi vill ge publiken en stunds avkoppling, en chans att vila i musiken.


Hur han ni valt jullåtar?
–Jag frågade henne vilka låtar hon vill sjunga, och så berättade jag vilka jag ville sjunga, och så satte vi ihop ett program.  Det var inte svårt. Dessutom har vi ju släppt egna julskivor som ger vissa ledrådar och, ja, jag får väl köra Oh helga natt, igen. Och jag hoppas att Malena vill sjunga sin låt I decembertid, den är otroligt fin, och Min plats på jorden som hon gör så bra.


Ingen huggsexa om låtarna?
– Nej, inte alls. Det är en gemensam julshow där vi sjunger lika mycket båda två, och bjuder också på en hel del duetter. Det ska bli kul! Jag har inte sjungit ihop med Malena tidigare.


Hur skiljer sig en julturné från en vanlig turné?
–(skratt) Det är kallare i bussen och varmare i konsertlokalen. Nej, jag vet inte, det är väl ingen större skillnad. Jag gjorde en turné när jag släppte min senaste julskiva ...


Ja..?
–Och den gick inget vidare. Det kom inte särskilt mycket folk, framförallt var det dåligt i Göteborg. Inte en jävel visste att jag var där.


Men nu har du Malena Ernman med dig. Hon är populär i Göteborg, vet du?
–(skratt) Jag har förstått det.  Men för att vara lite allvarlig, min julskiva var ju rätt seriös. Den handlade om ensamhet, om första året efter skilsmässan, om julens mindre glittrande sidor. Istället för att hylla ett särskilt barn som har fötts tycker jag att vi ska hylla alla barn som fötts. Mer humanism än religion, det är min grej.


Vad har du själv för relation till julen?
– Det kunde vara rätt stökiga julhelger i familjen när jag växte upp, så min relation till julen är rätt komplex. I år ska jag i alla fall klä ut mig till tomte och fira med barn och barnbarn. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.