Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nynningen återuppstår – proggkväll på Pustervik

Drygt 40 år har gått sedan Nynningen släppte sitt album med Majakovskijdikter. Nu ska det framföras i sin helhet. – Men kvällens konsert handlar inte främst om nostalgi, säger Nikke Ström.

- Det ska bli grymt spännande! Låtarna står sig starkt, och dikterna är starka. Kärlek och politik, sammanfattar Nynningens gitarrist och sångare Tomas Forssell, och utvecklar Nikke Ströms tankegångar om inte hemfalla åt nostalgi.

- Vi är inte ute efter att kopiera det vi en gång gjorde, mer att tillföra vår nutida erfarenhet.

I februari återförenades proggruppen Nynningen för en stödspelning åt ensamkommande flyktingbarn på Blå Stället i Angered. Där och då föddes också idén på en turné med Nynningen, en tvåveckorsturné som genomförs i början av nästa år men vars startskott går redan i kväll.

- Det var så kul att vi allihop kände att vi ville fortsätta. Nu har vi sålt slut Pustervik och det känns helt otroligt! Det trodde jag verkligen inte, säger Nikke Ström.

Innan den smått legendariske Göteborgsbasisten Nikke Ström och sångaren Totta Näslund anslöt sig till Nationalteaterns berömda rockorkester var de medlemmar i Nynningen, som i början av 70-talet hade större publik än Nationalteatern. 

Speciellt efter att Nynningen 1973 släppt sitt andra album, genombrottet För full hals, där grundarna Tomas Forssell och Bertil Goldberg hade tonsatt en samling dikter av revolutionspoeten Vladimir Majakovskij, översatta från ryskan av Gunnar Harding och Ulf Bergström.

- Det fanns en framtidsoptimism när det gamla tsarväldet försvann. Hur skulle det nya samhället se ut? Idag är det svårt att vara optimist. Men det vill vi försöka ändra på genom diktens kraft och musikens starka uttryck. Vi kan i alla fall bidra en smula på tisdag kväll, säger Tomas Forssell.

Nikke Ström håller med sin bandkollega och understryker att Majakovskijs revolutionära dikter har mycket att tillföra vårt moderna samhälle.

– De andas av hopp och framtidstro, de signalerar en genuin kamp för tillvaron och för människan. Det kan vi behöva i dag också. 

I dag förknippas inte den ryska revolutionen med hopp direkt?
– Nej, men Majakovksij och de ryska futuristernas del av den ryska revolutionen handlade om kultur, musik, poesi och konstnärsskap, saker som är väldigt viktiga i all samhällsutveckling, säger Nikke Ström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.