Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ge allt. De första åren festade Icona Pop en hel del på turnéerna, men de har nu fått ändra inriktning. ”Vi har hittat en livsstil som garanterar att vi håller. Vi måste ju typ vara som atleter på scenen för att … ja, jag vet inte varför vi har skrivit så höga låtar, men det har vi, och sen hoppar vi i en och en halv timme under konserterna”, säger Caroline Hjelt.

Nu står Icona Pop på huvudscenen på Summerburst

Icona Pop har under de senaste åtta åren befunnit sig mer i USA än i Sverige. Men för housefestivalen Summerburst har de kommit hem – den här gången som huvudakt.

2012, första året som Summerburst hölls i Göteborg, spelade duon Icona Pop bestående av Aino Jawo, 29, och Caroline Hjelt, 28, som enda tjejer på festivalen. Deras gig var på den mindre sidoscenen; en placering de inte var nöjda med.

– Vi försökte med en kupp, minns Caroline. När det var vår tur rusade vi mot DJ-båset, men två vakter tacklade ner oss innan vi hann dit.
Aino skrattar.

– Lyssnar man på inspelningar av konserten hör man precis när det händer, säger hon. Vi båda bara: UFF!

– I år hoppas vi i alla fall få spela i mitten, säger Caroline.

Och det ska de. Konstigt vore annat. Klockan 17:45 i morgon lördag kliver vännerna upp på Summerbursts mainstage. Fram till dess ska de värma upp i replokalen, samt på Brännbollsyran i Umeå där de spelar i kväll. Det är mycket som ska klaffa.

– Aino ska hänga upp och ner på scenen, och jag ska tända eld på henne. Det blir en hel del rep.

Ni skojar?
– Eller? säger Aino. De skrattar igen.

Bandets stora genombrott blev I love it, en singel som efter tre miljoner nedladdningar i USA har nått trippel platina, och som klättrade högt upp på topplistor världen över efter releasen 2012. En galen resa, tycker Icona Pop.

– Det är fantastiskt att se vilket långt liv den låten har, säger Caroline. Vi får ofta frågan om vi själva inte har tröttnat på den, och det sjuka är att vi faktiskt inte har det. För känslan när man spelar den live är helt galen. Det är som att trycka på en knapp och alla blir helt tokiga, säger Caroline.

På Putte i Parken 2013 körde ni den två gånger.
– Ha! I år blir det kanske tre gånger, vänta och se, säger Aino.

– Då hade vi inte så många låtar. På Summerburst har vi kommit en bit in på inspelningen av nya skivan, så vi en del nytt material med oss.

Finns nästa I love it med där, eller händer sånt bara en gång i karriären?
– Vi har pratat lite om den som en stor kärlek i ens liv. Man kommer aldrig att hitta samma kärlek, men man kommer att hitta en annan. Vi vill inte skriva en ny I love it. Det vore jättetråkigt, som om vi inte har utvecklats alls som artister. Men vi är helt övertygade om att vi kommer skriva något som är … jag vet inte, bättre är fel ord, för man kan inte jämföra låtar så. Lika bra, kan vi säga, som känns så i alla fall, säger Caroline.

– Exakt! säger Aino. Och de nya låtarna skiljer sig åt från vårt gamla material. De är råare, tycker jag. Personligare. Det har hänt mycket under de här åren. Vi har fått offra mycket. Det finns ingen säkerhet, ingenting alls att falla tillbaka på om det här en dag inte skulle funka. Klart att vi skulle kunna studera, men, ja, du fattar. Därför kör vi hårt. I år hade vi vår första semester sedan 2009. Typiskt nog blev jag sjuk och fick titta på tv-serier i sängen hela veckan, men det var förstås underbart ändå.

– Det är typ det längsta vi har varit ifrån varandra sen vi startade Icona Pop, säger Caroline.

– Ha ha! Det är ju inte normalt.
 

Ofta beskrivs er musik som hejarklackspop. Vad tycker ni om det?
– Det är roligt, i och med att det började med att vi hade brist på tid i studion. När vi gjorde vår första singel Manners hade vi inte tid att sjunga separata spår, så vi ställde oss båda vid mikrofonen samtidigt. Vi tyckte det lät bra, rått och coolt, säger Aino.

– Hejarklack, that’s us. Alla ska kunna sjunga med. Det är precis vad Icona Pop handlar om, säger Caroline.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.