Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Musikspaning: Låtar som tröstar

GP:s krönikör finner tröst i musik från fyra olika, svenska musikanter som varit med ett tag.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Skolavslutning: Oskar Linnros

Oskar Linnros kom hem på fredag kväll, chockad som alla vi andra, och försökte stoppa det planerade släppet av den här låten. Men han ändrade sig, tänkte att det kanske ändå var en låt som kunde trösta och skänka en stunds stillhet. Det gjorde han rätt i, det här är en väldigt fin liten visa. "Det känns i luften, Det hörs bland folk, Att junivinden kommer, Att allt ska börja om" sjunger Linnros. I en kommentar skriver han om stunder i livet då musiken verkligen känns "Jag stod på avslutningsdagen på Rissneskolans skolgård, uppklädd och generad över mina föräldrars kläder. Jag spelade cool, spottade i gruset och dolde klumpen i halsen när vi tillsammans darrade fram Den blomstertid nu kommer. Men jag kände det jag sjöng, det tror jag vi alla gjorde." Själv går jag snart på mitt äldsta barns nionde skolavslutning. Jag känner redan den där klumpen i halsen, tåren i ögonvrån.

Spelning: Anders Boson

Den 26 april spelar Anders Boson på Dergårdsteatern i Lerum. Med sig har han andra soloalbumet New Beginnings som släpptes sent i höstas. Skivan hanns inte med för mig i flödet av all musik, men jag lyssnar nu och det tycker jag fler ska göra. Boson, tidigare trumpetare i på den tiden våldsamt applåderade Fibes, Oh Fibes. Det är trivsamt jazzigt och loungigt men framförallt själfullt och dessutom omsorgsfullt sammansatt. Boson är en duktig trumpterade förstås, men precis som på debuten för några år sedan är han också en duktig sångare som utan förhäva sig lyckas beröra på ett stillsamt, sympatiskt sätt.

Comeback: Linda Sundblad

"För mig är det vackert att stå sårbar och desto mer man väljer sin genuina sanning, desto lättare blir resan över bron, resan till ett djupare plan av sig själv. Vi måste bära varandra och tillsammans är enda vägen framåt.” Så skriver Linda Sundblad när hon nu är tillbaka med ny musik. På singeln Bridges sjunger hon uppbackad av medlemmar från Tensta gospel choir. Linda har ju varit med länge i musikbranschen nu, men det känns gött att hon fortfarande vågar leta nya vägar. Ska bli spännande att höra mer av hennes kommande musik.

Kyrkomusik: Kent Norberg

Långfredagen 2015 tog Kent Norberg med sig några medmusikanter och ett knippe ikoniska countrylåtar som Sunday morning' coming down, A good year for the roses och förstås Blue eyes crying in the rain in i Hagakyrkan i Göteborg. Tillsammans med prästen Cecilia Nyholm blev det en fin kväll om tröst, längtan och kärlek. Två år senare finns nu konserten på skiva med titeln Come cry with me. Lyssna.