Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om Zara Larsson skulle vara en av huvudakterna eller inte förra året rörde upp känslor i media. I år gästar hon festivalen igen. Arkivbild.

Musikfestival i en ny verklighet

Minst 50 000 festivalbesökare väntas ta del av musik och fest när Bråvallafestivalen inleds i slutet av veckan. Men det instabila läget i världen gör också att säkerhetsfrågan är mer aktuell än någonsin.

Musikakter som Mumford & Sons, Veronica Maggio, Rammstein och Zara Larsson kommer i veckan till Norrköping för att uppträda på Bråvallafestivalen. Nytt för i år är att festivalen utökas med en dag. I stället för den sedvanliga torsdagspremiären får alla campingbesökare redan på onsdag komma in på delar av området för ett slags förfest.

E-Type inleder kvällen och närmare in på natten tar Frej Larsson med gäster över. Under kvällen ska det också vara ett slags demokratiskt dansgolv där inskickade låtönskningar från festivalbesökarna kommer att spelas.

- Det är jättemycket folk som kommer redan på onsdagen och det här blir en bonus för dem som campar, säger Kajsa Apelqvist, pressansvarig på FKP Scorpio.

Terror och konserter

Sedan fjolårets festival har läget i världen förändrats. Konserter och scenuppträdanden har varit en måltavla för terrorister vid flera tillfällen, bland annat vid Bataclan i Paris förra året.

Säkerhetsexperten Petter Säterhed menar att den omedelbara reaktionen efter en händelse är att utöka säkerheten, ofta utan ordentlig analys, vilket lätt kan leda till att man spräcker budgeten utan att förbättra något.

- Det gäller att vara medveten om sina sårbarheter och den aktuella hotbilden. På så sätt kan man ha ett genomtänkt beredskapsarbete som gäller för alla tänkbara händelser, säger Petter Säterhed.

Ökad säkerhet

Kajsa Apelqvist på FKP Scorpio säger att festivalen har en något större säkerhetsorganisation än tidigare.

- Vi har ett tätt samarbete med polisen och lägger upp arbetet efter deras riktlinjer. Säkerheten är väldigt viktig för oss. Om du som besökare inte känner dig säker kommer du inte ha kul, säger hon.

Nattskiftet på plats

Under det senaste året har också tryggheten för framför allt kvinnliga besökare diskuterats när det kom fram att ett stort antal tjejer utsatts för sexuella trakasserier på We are Sthlm-festivalen 2014.

Bråvalla samarbetar med trygghetsorganisationen Nattskiftet som patrullerar festivalområdet för tredje året i rad. Förhoppningen är att besökarna ska kunna känna sig trygga och enbart ägna sig åt att ta del av alla band, artister, ståuppkomiker, dj:s, matstånd och barer som tar över Bråvalla under helgen.