Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mew tackar Kent för sina svenska fans

22 år senare och en bandmedlem mindre: Danska rockbandet Mew är aktuella med nya albumet "Visuals" och som förband till Coldplay på Ullevi. De har dock ett annat band de vill tacka för sina fans i Sverige. – En hemlig önskan många danska band har är att slå i Sverige, säger Jonas Bjerre, sångare i Mew.

Två år efter "+ -" så släppte danska experimentella rockbandet Mew sitt sjunde studioalbum: "Visuals". Ett stort steg för fansen som tidigare väntat i upp till ett halvt decennium på varje ny skiva. 

– Det har ofta tagit lång tid omedvetet, vilket frustrerat en del människor. Oftast har vi inte orken att skriva när vi turnerar, men senast kände vi energin och körde på, säger Jonas Bjerre, sångare i Mew.

LÄS MER: Mew är gärna förband - 20 år efter debuten

2015 lämnade gitarristen och medgrundaren Bo Madsen gruppen efter 20 år. Något som skakade om det numera tremannabandet. 

– Det påverkade självklart oss både som band och människor. Bo hade varit med sedan starten. Men vi försöker samtidigt alltid göra något nytt med varje album, vi vill aldrig låta likadana.

I våras var det även 20 år sedan bandets första album - "A Triump for man" släpptes. Något Jonas och resten av bandet då missade totalt.

– Det är galet. Var tog tiden vägen? Vi glömde bort det helt, men våra fans påminde oss. Det är inte många band som lyckas hålla ihop så länge, och jag har ingen ambition att sluta med det snart. Kanske vi blir världens första cyborg-band när vi fyllt 90?

Ett filmiskt album

Sedan starten har Jonas Bjerre lagt stor vikt i det visuella berättandet till bandets musik, med experimentella musikvideor och bakgrundseffekter till sina spelningar. Med "Visuals" har de - precis som namnet antyder - tagit steget lite längre. 

– Jag ville först göra en hel spelfilm men det kändes lite för ambitiöst. Det var dock vissa sekvenser som talade till mig, som jag arbetade vidare på. Tyvärr kommer de inte vara med på spelningen i Göteborg, men nästa gång så absolut.

Jonas berättar att det ibland hjälper musiken att först tänka på filmeffekterna och videorna ska se ut. 

– Ibland är det svårt att sitta där med ett vitt papper framför sig och försöka tvinga fram musiken. Istället kan det vara lättare att ha det visuella klart framför sig och tänka hur det ska låta. 

Tackar Kent

Jonas Bjerre är förutom frontman i Mew även med i supergruppen Apparatjik, tillsammans med Coldplay-bassisten Guy Berryman och Magne Furuholmen från A-Ha. Han vill dock tacka ett helt annat band för att Mew fått en trogen fanskara i Sverige.

LÄS MER: "Coldplay helar med sin musik"

– En hemlig önskan många danska band har är att slå i Sverige, just för att ni har så många stora artister. Vi har nu väldigt lojala fans i Sverige, vilket jag tror mycket är tack vare Kent. Vi var förband till dem 2002, och det blev lite tummen upp för vår musik för många. 

Söndag 25 juni och måndag 26 juni är Mew förband till Coldplay på Ullevi. De återvänder sedan till Göteborg 11 oktober för en spelning på Pustervik. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.