Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Knyckare. Bild: Kitty Lingmerth

Mansfria festivalen anordnas i Göteborg

Nu är det klart! Det blir Göteborg som får Emma Knyckares mansfria festival – närmare bestämt Bananpiren.

Det var en nagelbitare när Emma Knyckare och hennes projektgrupp sökte finansiering för sin mansfria festival, som i samband med insamlingskampanjen gavs namnet Statement. Trots en långsam start fick de till slut ihop de 500 000 kronor som var målet – och i dag, på Internationella mansdagen, tillkännager den nybildade föreningen var arrangemanget ska hållas.

Festivalen blir göteborgsk, och platsen den stora Bananpiren nära centrum.

– Det blir hemma! Kul va? Jag har lobbat för det eftersom jag bor här och älskar staden. Allt roligt ska ske i Göteborg, säger en upprymd Emma Knyckare.

Olika genrer och standup

På Bananpiren har festivalbesökarna möjlighet att gå på konserter både inne och utomhus; ett plus i Göteborg där man aldrig vet hur vädret ska bli tycker Knyckare. Dessutom finns där färdiga verksamheter som Statementgruppen kan nyttja, exempelvis krögare – vilket är bra eftersom det inte ens är ett år kvar innan festivalen ska äga rum.

LÄS MER: Den mansfria festivalen är nu finansierad

Sista helgen i augusti är satt som datum, och redan i december släpps 500 förköpsbiljetter till ett rabatterat pris. 

– Då köper man förstås lite grisen i säcken eftersom ingen, inte ens vi, vet vilka artister som ska uppträda än. Men nu när allt det praktiska med festivalplats och finansiering är fixat, ska vi koncentrera oss på att ordna ett riktigt fett program.

Har du någon drömbokning?

– Inte mer än att jag vill se artister från många olika genrer, så att alla kan känna att åh, här vill jag vara. Både besökare som aldrig varit på festival, och, typ, min mamma. Vi hoppas kunna ha en standupscen också med en massa grymma komiker.

Metoo har väckt människor

Det var efter de uppmärksammade våldtäkterna på sommarens Bråvalla-festival som Emma Knyckare kallade till handling via sitt Twitterkonto. Planen att arrangera en musikfestival för bara kvinnor, transpersoner och icke-binära fick genast mycket stöd på de sociala medierna, men också mothugg från i huvudsak män som upplevde sig bli diskriminerade.

LÄS MER: Expert: Olämpligt av kommun att stödja mansfri festival

Med tiden har de fientliga reaktionerna minskat, säger Knyckare. 

– Mycket beror på metoo-rörelsen tror jag. Ingen kan längre blunda för problemen.

Det har hotats om anmälningar. Hur ser ni på det juridiska? 

– Skulle det bli stora bekymmer får vi ta det då. Eller så gör vi om det till ett sportevenemang, för det är ju lagligt, med Vårruset och Tjejmilen och så. 

– I värsta fall får alla lägga straffspark på Glenn Hysén i entrén, och sen gå in och festivala (skratt). Vi kommer att lösa det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.