Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mandy Rich är Sveriges första transsexuella rappare

Mandy Rich "kom ut" som 30-åring och på fredag släpps debutsingeln "Regnbågarnas Stad". I sommar uppträder hon på West Pride i Göteborg: "Jag vill lyfta min resa som transexuell och de här samhällsnormerna som vi förväntas leva efter."

Mandy Rich från Stockholm insåg 22 år gammal att hon var transsexuell. Vad hon hette innan känns inte längre relevant.

– Den personen var inte vem jag var. Jag levde under en falsk fasad där jag låtsades vara någon annan. Jag vill mer fokusera på den jag är nu. Eller alltid har varit, men ingen har förstått det.

Behövde rannsaka sitt inre

Idag är Mandy Rich 32 år och "kom ut" för bara två år sedan.

– Jag har behållt den här hemligheten i hela mitt liv. Samtidigt har det varit bra i mitt fall. För jag har behövt göra min psykologiska resa och rannsaka mitt inre.

Men Mandy Rich har aldrig varit missnöjd med kropp eller kön.

– Jag försöker feminisera min kropp så gott det går. Jag behöver ta hormoner för att få mer höfter, rumpa och bröst. Men vi kvinnor kan se ut på massa olika sett, det är från person till person, säger hon och fortsätter:

– Det finns ett biologiskt kön, ett mentalt kön och ett socialt kön och det är samhället som har satt en etikett på mig. Jag har inte gått från man till kvinna. Då man enbart har gått på det biologiska könet när jag föddes.

Men vägen till att vara Mandy Rich har inte varit enkel.

– Det är en jättetuff kamp att hela tiden bli ifrågasatt och felkönad. Min familjesituation var lite känslig när jag kom ut. Det har tagit tid för dem att landa. Men min närmsta krets har varit ett jättebra stöd för mig genom hela min resa.

Är trött på "Prestationssamhället"

Och med rapmusiken vill Mandy Rich beröra människor.

– Jag vill lyfta min resa som transsexuell och de här samhällsnormerna som vi förväntas leva efter. Jag är trött på det här prestationssamhället och att man inte får visa sig svag. Jag vill lyfta samhällsfrågor utan att vara politisk och samtidigt vara härlig att lyssna på.

Uppträder på West Pride

På fredag den 5 maj släpps debutsingeln "Regnbågarnas Stad" och den 8 juni uppträder hon under West Pride i Göteborg. Sedan tidigare har hon släppt låten "Mitt gamla jag" tillsammans med Erik Toro som också är med på scen.

– Jag skriver egentligen musik för alla. Men för mig räcker det om det berör en människa. Visst är det för likasinnade. Jag vill sträcka ut en hand till folk som går igenom samma sak.

Här kan du lyssna på låten:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.