Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mando Diao 2016: Jens Siverstedt, Patrik Heikinpieti, Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou och Daniel Haglund. Pressbild.

Mando Diao hittar sitt ursprung

Mando Diao är tillbaka där allt en gång började, på mer än ett sätt. Bland annat med en spelning på en av landets mest speciella arenor; Dalhalla utanför Rättvik.

När Mando Diao slog igenom i början av 2000-talet var det som ett renodlat rockband byggt på rå energi och melodier som aldrig ville gå hem från festen. Med tiden skulle Mando Diao bli känt för ett egensinne som ständigt överraskade den växande fanskaran.

Under många år var Mando Diao synonymt med frontmännen Björn Dixgård och Gustaf Norén. Men Gustaf hoppade av bandet under uppmärksammade former för ett år sedan. Nu inleds en ny era för bandet som på alla sätt verkligen är ett band igen.

- Vi blev alla tagna på sängen av att Gustaf hoppade av. Han var en viktig del av bandet och en nära vän som man hängt med i 20 år. Vi var vana att ha honom med. Men vi bestämde oss för att fortsätta. Vi turnerade hela förra sommaren. Arrangörerna och publiken ville ha oss. Allt det vi hoppades på när vi bestämde oss för att fortsätta inträffade. Vi hittade ny kemi och ny energi, säger Björn Dixgård.

Klassiskt rockband

Det senaste året har bandet grupperat om och intagit utgångsställningarna. Mando Diao är på väg att bli ett klassiskt rockband igen. Alla är en del av låtskrivarprocessen. På sommarens festivalspelningar ute i Europa är Mando Diao ”dressed in black and equipped with fire” som det heter i "Ochrasy" från 2006.

- Det finns så mycket snille i det här bandet. Det känns bra i hela magen att alla nu är en del i processen. Vi är i en ny fas, baserad på råbarkad energi. Som när vi startade. Vi försöker att inte krångla till det, inte intellektualisera det för mycket. Bara bygga det på glädjen i musiken och kommunikationen med publiken. Det må låta som en klyscha, men så är det.

Tre spelningar på hemmaplan är inbokade. Parken Halmstad den 19 augusti, Gröna Lund den 2 september. Och så den speciella spelningen på Dalhalla den 21 juli.

- Jag blev lite rädd när vi först fick förfrågan. Kände att nu måste vi åstadkomma ett av våra mästerverk. Men vi ska försöka att inte göra det så pretentiöst. Det blir en kul Mando-med-vänner-spelning med fokus på musiken. Vi ska inte förstora upp det mer än så. Platsen i sig är speciell nog. Den inbjuder till spontanitet. Det kanske blir lite a cappella, vem vet. Men vi vet att vi ska ha ett akustiskt set när vi kör både" Infruset"-låtar och en och annan ny låt.

- Jag gillar när man lägger ned pretentionerna och låter musiken i sig beröra. Iggy Pop på en scen utan ljusshow, Cornelis på Mosebacke med bara en gitarr. Det blir magi ändå.

Dalarna viktigt

Björn Dixgård har numera lämnat Storstockholm med fru och två barn och flyttat en bit utanför stan. Det är längesedan han lämnade Borlänge, men relationen till Dalarna är intakt. Han kan i princip ta cykeln från spelningen på Dalhalla till sommarstugan i Leksand.

- Att bo utanför stan gör att man hinner reflektera mer. Jag tycker om det, där finns ett annat lugn. Det är på samma sätt med Dalarna. Skogen och sjöarna och den gamla familjen. Det är där ursprunget finns och det betyder mycket för mig.

14 år efter debuten, med 1,5 miljon sålda skivor och turnéer i 30 länder, är Mando Diao redo för en ny turnésommar.

- Vi skriver musik hela tiden. Processen med att involvera alla i bandet har varit magisk. Vi är fortfarande på demostadiet, men jo – jag hoppas att du hittar oss i en riktig inspelningsstudio igen när hösten kommer.