Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Makthaverskan: Allt vi har är bandet

– För oss handlar det om att få tummen ur. Det säger medlemmarna Makthaverskan som släpper nytt efter fyra år.

Maja Milner, Hugo Randulv, Irma Krook och Andreas "Palle" Wettmark. Tillsammans är de Makthaverskan - ett väsen som under nästan tio års tid har producerat sann och äkta Göteborgspop.

– För oss är det vi håller på med självklart. Vi fyra blir en. En "unit". Vi försöker vara det i alla fall, säger Maja Milner, sångerska i bandet.

Makthaverskan släppte debutalbumet 2009. Det dröjde fyra år innan en uppföljare var klar. Gustav Andersson var den stora förändringen, en femte bandmedlem som inte blev speciellt långvarig. Nu är de tillbaka där de började när de den 13 oktober släpper skivan III.

– Det var vi fyra som startade bandet så jag tänker att det kanske låter lite mer som förr, säger Maja Milner.

Hugo Randulv tillägger:

– Gustav spelade såklart på ett sätt som satte sin prägel, men vi har alltid haft en idé om hur vi ska låta. Han tillförde jättemycket, men soundet har inte ändrats. Det har inte blivit på något annat sätt än det skulle ha blivit om han var med. Det har nog inte påverkat oss jättemycket mer än att vi är en bandmedlem kortare.

Handlade mest om att "få tummen ur"

Fyra år mellan skivsläppen kan anses som långt, men för Makthaverskan har allting sin naturliga gång. De menar på att de lever olika liv och ibland kommer livet emellan innan det är dags att återigen gå in i en skapandeperiod som till slut kan resultera i nytt material.

– När vi väl sätter igång med att spela in så tar det inte så lång tid, det handlar mer om att få tummen ur, säger Andreas "Palle" Wettmark, Makthaverskans trummis.

Enligt Makthaverskan fanns det en idé när de äntrade studion, men det fanns också utrymme för att inte ha några idéer alls. För dem innebar det ett autentiskt album som låter "live" och som blev precis som de hade tänkt.

– För första gången har vi fokuserat på målet att vi ska spela in en skiva. Vi har tänkt på låtarna i ett sammanhang där de ska passa ihop. Alla har varit på exakt samma nivå med vad vi vill göra. Det blev en bra dynamik och alla har tillfört lika mycket, säger Hugo Randulv.

Inga planer eller ambitioner

Bandet instämmer och berättar att det nog är första gången de är helt nöjda med slutresultatet. Att det gjorde mycket att kunna gå in i studion under två veckor och satsa allt. 

– Vi har varit nöjda innan också såklart, men det här känns självklart på något sätt. Det känns rätt. Vi behöver en förändring i våra liv och jag hade inte velat vänta mer. Det här är allt vi har så vi har varit allvarliga och varsamma i skapandet, säger Maja Milner.

– Processen har gått ovanligt smidigt. Vår producent Hans Olsson Brookes hjälpte oss mycket och det underlättade verkligen, säger basisten Irma Krook.

Efter skivsläpp väntar en gedigen Sverigeturné som sträcker sig från söder till norr, mellan höst och vinter.

– Det är nervöst eftersom vi aldrig har spelat de här låtarna live innan. Men vi hoppas att det blir ännu bättre än på skiva och om de som lyssnar gillar våra nya låtar blir de förhoppningsvis inte besvikna, säger Hugo Randulv.

Och vad händer sedan?

– Så långt har vi inte tänkt. Vi tar det som det kommer, det har vi alltid gjort. Det har aldrig funnits några planer eller ambitioner och det är nog därför det går så bra. Vi bara kör på, säger Maja Milner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.