Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Mäktigt 30-mannaband på Nefertiti

På lördag bjuds Nefertitis publik på en resa genom den kubanska musikhistorien. Reseguider blir den kubanska stororkestern El Rey Shangó Superior Orchestra, med Göteborgsbaserade Rolando Lara i spetsen.

 

– Du är så blank om pannan, sminka dig! ropar en bandmedlem på spanska till Rolando Lara när vi sätter oss ner invid replokalen för att prata.  

Inifrån hörs afrokubanska rytmer, cha-cha-cha, mambo; allt växlat med skratt från de åtta professionella musiker som i helgen utgör det kubanska storbandets kärna. 

Ni blir hela 30 musiker i morgon. Får alla plats?

– Jo jo, på Nefertiti kan de bygga ut scenen längs kanterna. Dessutom ska man ha publiken nära inpå sig när man spelar den här sortens musik, säger Rolando Lara. 

I början av 1990-talet lämnade Rolando sitt hemland Kuba för att spela ihop med brodern Raúl Lara, som lever och verkar i Göteborg. Här har han sedan dess medverkat i ett antal konstellationer, alla med den latinska musiken som gemensam nämnare, och dessutom studerat världsmusiksprogrammet vid Musikhögskolan. 

Musiken okänd för många

2003 fick han ett stipendium från Göteborgs stad för att resa till Kuba och forska i den kubanska musikens rötter. Det blev startskottet för det största projektet hittills i hans karriär: El Rey Shangó Superior Orchestra (ERSSO), ett krafttag för att återuppliva de kubanska storbanden som i det närmaste är utrotningshotade. 

– Det handlar om att bevara det här rika arvet. De stora kubanska orkestrarna som var väldigt populära mellan 40- och 70-talet har alla försvunnit i dag. Många yngre generationer känner inte till den här musiken, inte ens på Kuba. 

Lördagens orkester består av ett kärngäng på åtta professionella kubanska musiker bosatta i Stockholm, Göteborg och Oslo, samt ett stort antal ungdomar från musikhögskolor i västra och södra Sverige. Dessutom får de förstärkning av några gymnasieelever som brinner för den afrokubanska musiken, och deras lärare.

Ungdomssatsningen är A och O för Rolandos projekt. I framtiden ska ERSSO turnera runt i landet och gästa musikhögskolor, för att med deras elever spela det rika materialet som spänner från slutet av 1800-talet och i dag. 

– Det är superroligt att kunna erbjuda de unga en chans att spela med så talangfulla kubanska musiker. Sedan ligger framtiden hos dem, säger Rolando Lara. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.