Lyfter fram svarta tonsättares musikhistoria

"Black composer series" består av gamla inspelningar med svarta tonsättare – från 1700-talets "Black Mozart", till George Walker, den första afroamerikan att vinna Pulitzerpriset i musik. Ett viktigt komplement till musikhistorien, tycker Carl Magnus Juliusson.

ANNONS
|

Att klassisk musik skulle vara en genre enbart för vita är en föreställning som behöver nyanseras. Ett steg i rätt riktning är därför den nya CD-boxen med musik av svarta tonsättare från USA, Europa och Sydamerika och som bygger på inspelningar mellan 1974 och 1979 av den afroamerikanske dirigenten Paul Freeman.

Den tidigaste tonsättaren i boxen är violinisten och fäktaren Joseph Boulogne, Chevalier de Saint-Georges (1745-1799). Han föddes i franska kolonin Guadeloupe innan han flyttade till Paris. Han skrev både operor och symfonier, och är i dag känd som "Black Mozart", och den första klassiska kompositören med afrikanskt ursprung.

ANNONS

LÄS MER:Sven-Eric Johanson satte allt utom musiken på undantag

En annan är den engelske tonsättaren Samuel Coleridge-Taylor (1875-1912). Han uppnådde en sådan framgång att han refererades till som "African Mahler" när han turnerade i USA och blev 1904 emottagen av president Theodore Roosevelt i Vita huset.

Coleridge-Taylor var en stor inspirationskälla för den senare amerikanske tonsättaren William Grant Still (1895–1978), vars "Afro-American Symphony" från 1930 räknas som den första symfoni av en svart tonsättare att framföras av en stor orkester. En härligt melodisk, bluesinspirerad symfoni som ligger nära de ungefär jämnåriga George Gershwin och Aaron Copland.

Också värd att lyfta fram är George Walker. Han avled den 23 augusti förra året och var den första afroamerikanska tonsättare att vinna Pulitzerpriset i musik 1996.

Walker är en av vår tids stora kompositörer. Hans mest kända verk är nog hans "Lyric for strings" som i stämning påminner lite om Samuel Barbers "Adagio for strings" fast mer hoppfull. I dag är det ett av de mest framförda verken någonsin av en modern amerikansk tonsättare.

Att de här inspelningarna nu ges ut igen är ett viktigt bidrag till musikhistorien.

Black Composer Series

Musik av Chevalier de Saint-Georges, José Maurício Nunes Garcia, Samuel Coleridge-Taylor, José Silvestre White, William Grant Still, George Walker, Hale Smith, Ulysses Kay, Olly W. Wilson, T. J. Anderson, Fela Sowande, Roque Cordero, Talib-Rasul Hakim, Adolphus Hailstork och David Baker.

Dirigent: Paul Freeman

Juilliard String Quartet, London Symphony Orchestra

Sony

ANNONS