Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Luke Elliot tog omvägen via Norge

Luke Elliot slog aldrig igenom i New York. Då flyttade han till Norge och blev tokhyllad. Nu har även amerikanerna fått upp ögonen för sin förlorade son.

Det är onödigt att gå över ån efter vatten. Men det var precis vad rockradiokanalen Q104,3 och en lokal tv-station i New York behövde göra när de bjöd in Luke Elliot till sina program i samband med att han skulle uppträda på Bryant Park Music Festival.

Då hade den pianospelande singer/songwritern från den lilla staden Lawrence i New Jersey (mest känt för att komikern Jon Stewart och Desert Storm-generalen Norman Schwarzkopf vuxit upp där) slitit i flera år på New Yorks musikscener utan nämnvärd uppmärksamhet. Konkurrensen var såklart mördande och pengarna på upphällningen. När Luke Elliot 2014 fick möjlighet att resa till Norge och få hjälp med att spela in ett album, tvekade han inte en sekund.

Möttes på NYC-konsert

– Jag var på en konsert med Jay Farrar (Uncle Tupelo, Son Volt) på City Winery vid Hudson Square och efter spelningen träffade jag Eirik som fick min hembrända ep.

Mannen som Luke Elliot pratar om är Eirik Mosveen, en av Norges mest rutinerade musikjournalister som då var baserad i New York, och han blev eld och lågor när han lyssnade på Luke Elliots låtar.

– Eirik fixade en turné i Norge och satte ihop ett band med otroliga musiker.

Det ena ledde till det andra och efter turnén ville de att Luke Elliot skulle spela in en skiva. Visst, svarade han, men förklarade att han inte hade några pengar.

– Det gjorde inget. Jag fick spela in den ändå ... helt otroligt!

Från Halden till Hoboken

Plattan Dressed for the occasion som Luke Elliot spelade in i Halden med sina norska musiker släpptes 2015. Albumet hyllades av snart sagt alla som upptäckte det, och resulterade i två och ett halvt års intensivt turnerande över hela världen

Med sin eleganta ådra och sitt kraftfulla uttryck jämfördes Luke Elliot med stjärnor som Nick Cave och Warren Zevon, men också med Tom Waits och självaste Leonard Cohen.

Nu är han tillbaka med två nya låtar, den försiktigt folkfärgade Somebody's man och gospeln I love you (all the way), inspelad i Hoboken, New Jersey.

Albumet kommer i början av nästa år och redan nästa vecka ger sig Luke Elliot ut på en mindre Sverigesväng som på fredag 12 oktober tar honom till Pustervik och Göteborg.

Två veckor blev till flera år

– Det är helt galet. Allt bara rullar på. Kul, men galet! Från början var min tanke att stanna i Norge i två veckor.

Nu har det gått fyra år och Luke Elliot har inga planer på att lämna Oslo för att flytta "hem" till New York. Snarare tvärt om.

– Jag är förlovad med en norsk kvinna och hon har två barn sedan tidigare så jag är nog mer rotad än någonsin i Oslo.

Känner du dig norsk?

– Jag vet inte, lite grand kanske ...

Tar du tricken till Holmenkollen och går på tur med Kvikk lunsj i fickan?

– (skratt) Nej, det gör jag inte. Jag är nog inte så norsk när allt kommer omkring. Jag är väl bara en amerikan som bor i Norge. Men jag älskar verkligen Skandinavien, speciellt ert sociala skyddsnät. Det är helt fantastiskt! Om jag föddes på nytt skulle jag vilja bli född här, i Sverige eller i Norge.

Följer du den politiska utvecklingen i USA?

– Det är svårt att låta bli. Jag har följt debatten om den nya domaren till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, och det är vidrigt att lyssna på republikanerna. Jag blir äcklad av Donald Trump, hans administration och det rådande politiska klimatet. Det är olyckligt, pinsamt och inte så lite patetiskt att USA har försatt sig i en sådan situation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.