Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Loreen utmanar Mello-publiken

Lindqvist: Så bra är Loreens låt i Skellefteå.

1. Jon Henrik Fjällgren feat Aninia - En värld full av strider (Vearelde
gusnie jeenh vigkieh)

När Jon Henrik är tillbaka i Mellon har han kallat in förstärkning i form av Aninia som tar han om refrängen så att Jon Henrik kan fokusera på jojkandet. Det är ett smart drag och ger ett klart lyft jämfört med förra gången Fjällgren tävlade, och skrällde, i Mellon. Låten är suggestiv men utan att riktigt lyckas gripa tag. Duon får jobba på att göra ett snyggt nummer som förstärker känslan och maskerar den i grunden svaga låten.

2. Alice - Running with lions

Alice Svensson kom två efter Kevin Borg i Idol för hela nio år sedan. Då var Alice blott sexton år och har bidat sin tid innan det blev dags för Mellon. Kevin Borg? Honom har jag inte sett sedan han sjöng både den svenska och den maltesiska nationalsången i samband med att de båda länderna möttes i en landskamp på Råsunda. Efter det revs arenan och sedan Kevin giggade på Finlandsfärjan Amorella våren 2011 finns inga noteringar om hans fortsatta karriär. Alice Svensson å sin sida försöker med en medioker listpoplåt, en sådan låt det går tretton på dussinet av i låtskrivarfabrikerna i Los Angeles. Det lär bli en kortlivad comeback i rampljuset.

3. Les Gordons - Bound to fall

Örebrobandet knep årets wild card genom att vinna Svensktoppen nästa. Lite fint att man placerat det valpiga popgänget just i Skellefteå - ska man tolka det som Christer Björkmans hommage till indiepopstaden Skellefteå och det klassiska skivbolaget West Side Fabrication? Eller är det att hoppas på för mycket? Nåväl, Les Gordons låter onekligen som rejält utspädd version av finfina The Wannadies eller This Perfect Day. Ungdomar! In på Spotify och lyssna in er på the real deal.

4. Wiktoria - As I lay me down

Borås-tjejen som gjorde succédebut senast i Mellon är redan tillbaka och till Norran berättar Wiktoria att hon är "otroligt peppad". Och det hörs i den här upptempolåten som studsar fram någonstans mellan lättviktig pop, ännu lättviktigare country och så en gnutta heliumgospel på det. Inte mycket till låt att jobba med för Wiktoria, men hon har energin som krävs för att kunna sprinta sig vidare ännu en gång.

5. Axel Schylström - När ingen ser

Norrköpingskillen är mest känd för att som nybakad student klättrade upp på ett tågtak vilket slutade i katastrof och 16000 volt genom kroppen. Axel överlevde med svåra brännskador och det har förstås präglat mycket av hans liv sedan dess. Ni såg kanske honom i Idol och nu är det alltså dags för Mellon med en studsig och tämligen fånig poplåt som rimligen är helt chanslös i tävlingen. Men han är såklart ändå en vinnare som är här överhuvudtaget.

6. Sara Varga och Juha Mulari - Du får inte ändra på mig

Deltävlingens absoluta bottennapp. Ett påfrestande pekoral av den där typen som ibland dyker upp i lokalradion. Tänk Susanne Alfvengren fast i Korpen och så till det en duettpartner i form av "känslig kille i väst". Jo, Juha Mulari har en våldsam historia som kriminell och det är fint att musiken finns i hans nya och rimligare liv. Han har tidigare spelat in i Göteborg med begåvade musiker så nog finns det något att hämta där. Men det här är alldeles, allldeles platt och blankt.

7. Loreen - Statements

Såklart ska en europamästarinna gå ut sist i den sista deltävlingen. Givetvis är Loreen storfavorit av så stora mått att det antagligen knappt går att spela på att hon tar en finalplats. Jag räknar kallt med att Loreen kommer att bjuda på en visuell fullträff, låten bäddar för det, men det ska bli spännande att se om publiken vill ha den här ganska krävande musiken. Med Mello-mått mätt skorrar och skaver det när Loreen sjunger loss i det närmaste en svärtad goth-fest det här spektaklet någonsin kan komma utan att övertala Karin Dreijer att skicka in en ny Fever Ray-låt. Bra på riktigt!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.