1/3

Little Dragon turnéstartar på hemmaplan: "Extra nervöst"

Efter nya albumet Season High väntar nu en höstturné för stjärnorna i Little Dragon. Och börjar gör de på hemmaplan i Göteborg: "Det blir alltid lite märkligt, vi har haft både grymma spelningar här och riktigt låga", säger sångerskan Yukimi Nagano.

När GP når Little Dragons sångerska Yukimi Nagano, 31, har hon precis kommit hem till Göteborg efter en intensiv konsertsommar i USA.

Och bandet har en speciell relation till hemlandet. Genom en enkel googling ser man att det har gjorts betydligt fler intervjuer med utländska journalister och störst är de inte i Sverige. I stället får de mer uppmärksamhet i framförallt England och USA.

Deras låtar har hörts i tv-serier som Grey´s Anatomy, 90210, Revenge och The Vampire Diaries. Albumet Nabuma Rubberland (2014) nominerades till en Grammy i kategorin Bästa dans/elektroniska album. Men allt började i Göteborg.

– Vi blev signade av ett brittiskt bolag på första skivan och de satsade mycket på England. Sedan fick vi väldigt mycket stöd från USA. Det bara blev så, men det var absolut inget vi lobbade för, säger hon.

I USA får bandet ofta frågor kring hur de som svenskar ser på det politiska läget i landet. Men Yukimi Nagano är ingen sångerska som vill vara ett politiskt plakat. I stället vill hon använda musiken som ett sätt att få folk att dansa och glömma bort vardagen, ett behov som hon menar just nu finns.

– Personligen tycker vi nog alla i bandet att man inte riktigt förstått att Donald Trump är president. Det känns fortfarande surrealistiskt, komiskt och sorgligt, säger hon och fortsätter:

– Men det är inte några klara budskapen i vår musik utan kanske lite mer att man får tänka för sig själv. Musiken flätas in mellan dröm, observation och känsla. Jag kan störa mig på folk som har väldigt mycket åsikter och inte vet hundra procent vad de snackar om. Det är så mycket information överallt och jag känner att jag är bra på att skriva låtar som ger plats för folk att tänka. Jag föredrar att de som har mer kött på benen svarar. Men bred budskap som fred på jorden känns uppenbart. Sedan är allt mer komplext än så om man går in på situationer som pågår just nu.

Att definiera Little Dragons musik kan vara lite svårt. Yukimi Nagano använder ord som hiphop, soul, synth, house och folkmusik. Gott och blandat.

Vad säger du om urbant?

– Ja, det är intressant. Vi har en ganska stor följarskara i USA med många hiphopare och det är kul. Det är roligt att man kan inspirera tillbaka.

Ny låt med Faith Evans 

Under uppväxten spelade några av killarna i bandet reggae och en av Yukimi Naganos största musikaliska förebilder var och är Faith Evans. Nu har de gjort låten Peace of mind tillsammans.

– Det känns jättestort. Herregud den här rösten man har älskat så fruktansvärt mycket när man var tonåring. Hennes barn hade koll på vilka vi var och tyckte verkligen hon skulle göra det. Så vi spelade in och träffade henne i Los Angeles. Det var väldigt mäktigt. Jag får rysningar när jag hör hennes röst på låten och känner mig stolt.

I våras släppte de albumet Season High som nu är grunden för kommande turnén. Hjälp har de fått från producententerna James Ford och svenska Patrik Berger.

– Vi vill inte skriva samma skiva om och om igen. Och vi är som en familj i bandet, vi har jobbat ihop så himla länge. Så vi har en tendens att inte göra färdigt låtar. Så det var fräscht att ta in en annan hjärna och komma ifrån tugget när man känt varandra länge. Sedan försökte vi hitta ljud och på något sätt hitta en lekfullhet.

Nervöst inför Göteborgsspelning

Till hösten väntar ny Europaturné och startar gör de på hemmaplan i Göteborg. Den 21 oktober spelar de på Trädgår'n.

– Det är alltid lite speciellt att spela i Göteborg då vi har hela våra liv här. Men eftersom vi inte spelar så ofta här blir det mycket familj och vänner som kommer. Härligt, men extra nervöst, säger hon och fortsätter:

– Det blir alltid lite märkligt, vi har haft både grymma spelningar här och riktigt låga, åt båda hållen. Jag hoppas inte det kommer vara en av de sämsta spelningarna då det är den första på turnén. Men man kan inte göra mer än att vara sig själv.

Yukimi Nagano berättar om Way out West 2014 med en viss besvikelse efter responsen.

– Vi hade med dansare och det var en grym publik. Så fick vi en jättekort recension om att vi var coola i våra kläder. Det var någon snubbe som defintivt inte var så peppad. Det är lite speciellt när man skriver en recension och inte nämner musiken. Skumt, men det är väl också en bransch.

En annan göteborgsspelning ska ha varit betydligt bättre. Hagabion 2009 när de släppte andra albumet Machine dream.

– Den var sådär episk. En jättehärlig spelning som vi aldrig kommer glömma. En intim publik och vi hade hyrt en egen rökmaskin, brandlarmet gick och det blev lite drama. Minnesvärt.

Målet: Kreativ frihet

Och just det där, att få göra sin egen grej i litet format, beskriver Yukimi Nagano som det enda hon begär. Att få hålla på med musik hela livet, men med kreativ frihet.

– Om man har som mål att spela ut arenor och bibehålla det resten av livet kan det vara svårt. Det är lätt i branschen att tänka att det ska vara större och mer hela tiden. Men om man tänker att man vill leva på det och känna sig fri rent kreativt kan det funka. Så länge vi kan behålla det kan vi gärna spela på små klubbar resten av livet.

LÄS MER: Drake med stora drömmar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.