Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Linda Pira: "Väcker du hat har du nått fram"

På onsdag kommer hon sätta hela Göteborg i gungning när hon driver publiken till extas på Bananpiren. Parallellt pågår en annan känslostorm på nätet i kölvattnet av låtsläppet "Ey Gäri" där hon tillsammans med Molly Sandén kritiserar män som tar sig friheter med kvinnor. Hatet haglar, men Linda Pira menar att det är ett kvitto på att hon nått fram med sitt budskap.

– Du får ursäkta mig, jag är lite dålig i halsen. Jag är lite orolig för imorgon, men jag är ute på Värmdö hos min mamma så jag ska vila. Jag brukar komma ändå. Såvida det inte är så att jag vaknar imorgon och inte har någon röst, säger Linda Pira när GP når henne.

Hon är bokad för att spela i Göteborg på onsdag kväll. Men trots att hon är krasslig ska det alltså mycket till för att Linda Pira ska ställa in en spelning. Hon minns när hon mådde som kassast innan ett uppträdande men körde ändå.

– Det var på P3 Guld-galan för fyra år sen, då när jag kom in med en bil på scen. Innan jag skulle gå upp hade jag 39 graders feber. Jag försökte gå igenom min text, men ingenting fastnade. Men det händer nåt när man går upp på scen, säger Linda drömskt.

Vad är det för känsla som tar vid då?

– Man får nån slags kick, det slår aldrig fel! Jag tror det är nervositet blandat med det man älskar – det har varit mitt sätt att söka kickar hela livet. Man får extra energi, endorfiner och nerver som gör att man bara kör.

Linda fyller 30 i år och musiken har alltid funnits där. Från att ha gått gymnasiet på Fryshusets sånglinje med andra framtida stjärnor som Lykke Li, Näääk och Sebbe Staxx till att ha slagit igenom på riktigt bred front med låten "Rom & Kush" 2012 tillsammans med Stor. Men trots det finns nerverna där inför varje spelning.

– Folk säger "Du blir säkert inte nervös" – jag blir alltid nervös! Förr kunde det sätta igång dagen innan, men nu blir det mer sekunden innan. Samtidigt är det något jag värnar om.

Varför?

– Jag har lärt mig hur jag ska komma in och ut ur det så jag inte bara blir en robot som uppträder på rutin. När jag spelar mycket, säg fyra kvällar i rad, så är det viktigt för mig att blunda åtminstone en millisekund innan och tänka "Varför gör jag det här?" Och så försöker jag ta till mig kärlek som jag kan ge till publiken. Det handlar om att att hitta tillbaka till kärleken till det jag gör.

På Instagram skriver Linda om onsdagsspelningen att Göteborg är hennes favoritstad. Dessutom är Colors hennes favoritklubb. Av alla tusen anledningar att älska Göteborg undrar man förstås vad som fångat Piras hjärta.

– Det har alltid varit min favoritstad rent musikaliskt. Jag började hänga i Göteborg när jag var ganska ung och många bra rappare är därifrån. Kärleken till hiphopen har alltid varit extra stark i stan. Man vet att man får respons på det man gör, det är mycket kärlek.

Senaste hon spelade på Colors var sommaren 2014. Göteborg visade sig från sin bästa sida.

– Det var den grymmaste spelningen nånsin. Det var så fin stämning, alla var glada och det var en fin sommarkväll. Vi satt backstage först och blev mottagna med jättegod mat som dukats upp. Sen satt vi och lyssnade på skön musik, det var lugnt och vi drack några glas vin.

Hon beskriver det som en perfekt harmoni och uppladdning som hon njöt av med kollegan Stor. Sedan visade göteborgarna hur en Västkustsommarkväll ska vara.

– Vi blev chockade när vi kom ut i själva klubben! Det var så mycket folk och det var så fett med grym stämning, snygga människor, ljuset från sommarnattssolen och musiken var perfekt. Det är det jag minns. Vi hade så sjukt kul, minns Linda Pira.

I skarp kontrast till soliga sommarminnen släppte Pira i förra veckan sin nya låt med Molly Sandén, "Ey Gäri". Den handlar om hur män kan bete sig mot kvinnor. Släppet sammanföll med att nyhetsrapporteringen dominerades av sexövergrepp på festivaler i både Karlstad och på Bråvalla

– Det är inte konstigt att släppet sammanföll med de här händelserna för liknande saker händer hela tiden. När jag var ung trodde jag att det var normalt, att det är så killar beter sig. De kunde få mig att känna mig förminskad och obekväm. Det är helt skevt att jag trodde att det var normalt.

Precis som många unga kvinnor tänker i och med att det är så vanligt?

– Ja, så därför bestämde jag mig för att göra en låt där vi fostrar unga män. Så de kan lära sig vid en tidig ålder att det inte är okej. Vi valde att ha med barn i videon och klä oss precis så fritt som vi ville. Just för att vi ska kunna vara fria i vårt uttryck och vara klädda hur vi vill utan att få kommentarer eller ovälkomna händer på oss, förklarar Pira.

Vad tänker du om helgens händelser?

– Jag kan inte koppla att en kvinna kan bli våldtagen i ett publikhav. Hur kan det ens hända? Så eftersom att jag är musiker så vill jag väcka frågan på det sättet jag kan. Men i slutändan är det något politiker måste ta tag i. Det måste göra på en gång.

Videon ligger uppe på Youtube sedan en vecka. När den här artikeln skrivs har nästan 2 000 kommentarer gjorts på klippet och det är mycket hat som flödar. Men samtidigt har den setts över 300 000 gånger, på mindre än en vecka.

– Musikmässigt har jag fått jättefin respons. Men det är så mycket hat bland kommentarerna. Alla som hatar skriver så irrelevanta saker. Man märker att rasisterna har hittat dit och att män som blir kränkta av texten hittat dit. Jag tänker att tar du åt dig så är det för att det är exakt så du talar till kvinnor och du känner dig trampad på tårna. Då är det bra för då har det gett den effekten som behövdes.

Finns det något positivt i hatet, menar du?

– Det är bättre att få hat än bara rosor. När du väcker hat har du verkligen nått fram med det du vill säga, förtydligar Linda.

Hiphopen har sedan den föddes varit förknippad med ett motstånd. Unga människor från utsatta områden har genom hiphopen höjt sina röster mot sina antagonister. Jag undrar om det här är ett sätt som kvinnliga musiker kan använda för att göra uppror mot den tystnadens kultur som gjort att kvinnor accepterat sexuella ofredanden i offentliga miljöer.

– När jag slog igenom kallade alla mig för Hiphopdrottningen, men jag har alltid varit kritisk till det epitetet eftersom jag redan då kände 20 tjejer som var och är grymma. Därför gjorde jag "Knäpper mina fingrar"-remixen för att visa att tjejer också är grymma. Vi ska inte behöva höra "du är duktig för att vara tjej" bara för att kvinnor inte tillåtits ta plats tidigare. Därför hade inte jag tillgång till kvinnliga förebilder och deras berättelser.

Så att ni sjunger om det här problemet kan också bidra till att fler anmäler brotten för att man blir stärkt av att veta att det inte är okej att män beter sig så här? 

– Ja, den nya generationen berättar sina historier och helt plötsligt finns det en röst för tjejer. Hiphopen har alltid varit politisk och nu när vi kvinnor befäst vår plats börjar våra historier lyftas fram. Det här kommer gynna alla kvinnor! När folk vågar tala ut och ta första steget så öppnar det upp för att andra ska kunna göra samma sak. Man märker hur nedtryckta tjejer varit inom hiphopen, men nu vänder det.

Linda Pira har själv sett vilken effekt det gett när hon åkt ut på workshop-turnéer på fritidsgårdar med sina kollegor i Redline Records. Innan Linda fanns med i bilden åkte Salla, Stor och Masse ut själva och då var det bara killar som kom.

– Så hade de med mig ett år och på alla fritidsgårdar kom fler och fler tjejer. När det finns kvinnliga förebilder så är det fler som vill och vågar. Så det måste finnas kvinnliga förebilder. Det är precis som med övriga aktiviteter på fritidsgårdar. Förr var det pingis och innebandy och få tjejer vill vara där då. Nu finns tjejkvällar, det fanns inte när jag var liten men nu finns det så då kommer fler ut och kan åtnjuta det offentliga rummet.

Känslan man får är att Linda Pira är lika mycket en blandning av kamp som kärlek. Hon kämpar och tar hatet men hon gör det för att hon vill sprida kärlek och styrka. Därför blir man kanske inte så förvånad när man hör vad hon ser fram emot mest på Göteborgsspelningen imorgon.

– Jag ser fram emot att få den här kärleksboxen som man alltid får i Göteborg, avslutar Linda Pira innan hon går och lägger sig för att vila ut inför spelningen.

På onsdag kväll spelar Linda Pira på Göteborgsklubben Colors på Bananpiren i Frihamnen. Det är Pink Night på klubben så tanken är att alla ska ha rosa på sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.