Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lana Del Rey mitt i ljuset - "Jag vill bana väg"

Hennes musik kallas pop noir och hon har hyllat döden. I kväll stänger Lana Del Rey WoW i Slottsskogen – med ljusare toner. "Många saker i mitt privatliv och mitt yrkesliv gör mig upprymd. Men jag vill också vara med och tända en gnista som är början till slutet på det som pågår i Amerika just nu", säger den amerikanska stjärnan i en exklusiv intervju med GP:s Annah Björk.

Det är kvällen innan hennes femte album Lust for Life ska släppas. Lana Del Rey har tillsammans med Spotify ett event för ett hundratal inbjudna på den lilla baren No Vacation i Hollywood, Los Angeles. Eller, Hollyweird, som Lana Del Rey själv säger. Hon sjunger ett smakprov av låtarna från nya skivan och pratar länge med fansen.

– Jag tror de som lyssnar på min musik fattar att det är skrivet av en riktig person, och det kan underlätta att lyssna på – om du är ett weirdo, som jag, säger hon från scen.

Vintageskimmer

Elisabeth Woolridge Grant slog igenom med sitt artistpersona Lana Del Rey med den (till synes) hemmagjorda videon till Video Games 2011, en parallell värld byggd av amerikanska schabloner, beats och undersköna produktioner – allt genom ett vintageskimmer med Hollywoodambitioner. Den trogna fanskaran hjälper till att bygga myten om Lana – samtidigt som hon med de olika albumen skaffat sig en bredare cred. I dag är hon en av de största – och viktigaste – samtida amerikanska artisterna. En vecka innan Lust for life släpps ringer hon upp från skivbolagets kontor i Santa Monica för att ge den enda intervjun med svensk media inför albumsläppet. Skivan innehåller 16 låtar – flera med smarta samarbeten som The Weeknd i ett kommersiellt maxat Max Martin-samarbete på skivans titelspår, rockgudinnan Stevie Nicks från Fleetwood Mac, Sean Lennon och ASAP Rocky och Playboi Carti. 

– Jag utforskar nya saker, en av de grejerna är att jag bjudit in vänner på skivan. ASAP, Carti och The Weeknd bjöd jag helt enkelt över till mitt hus för att göra grejer tillsammans med och allt var supercoolt. Men jag har också lärt känna några nya vänner, Sean Lennon och Stevie Nicks. Den typen av samarbeten som verkligen är idén med skivan, säger Lana Del Rey. 

Duetten med John Lennon och Yoko Onos gemensamma son är en av hennes egna favoriter på skivan. När hon hade skrivit låten ringde hon upp Sean och frågade om han ville vara med. Eftersom hans flickvän är ett stort Lana-fan tackade han omedelbart ja.

– Tomorrow never came är den enda låt jag skrivit som jag inte vet var den kommer i från, inte ackorden eller något. Den bara skrev sig själv, säger Lana Del Rey.

Låten innehåller inte bara meta-textrader där hon sjunger att de kan gå hem och lyssna på hennes favoritlåt med Lennon och Yoko hela dagen, ”Isn’t life crazy, I said, now that I’m singing with Sean?”. Den är också delvis uppbyggd av Beatles-harmonier.

– Det finns en del där jag sjunger "Lay, lady lay, on this the side of paradise…”, jag tror det är typ Beatles-ackord rakt av, men jag är inte säker. 

Från Die till Life

Lana Del Reys förflyttning och musikaliska upplättning går egentligen att utläsa i själva albumtitlarna. Drottningen av dekadent mörker har med sina fem album rört sig från Born to Die (2012) till Lust for Life (2017).

– Min intention var att få in en ny lekfullhet i musiken, göra något lite ljusare och inte bara lågt, dovt och bas. Jag ville aktivt förflytta mig och min musik.

Samtidigt har en politisk direkthet letat sig in i en värld som tidigare var den smog-disiga drömmen om LA. Som låten Change, om att det måste till förändring på flera plan. Eller låten Coachella/Woodstock in my mind, som hämtar politisk kraft från hippierörelsen.

– Jag vill vara med och tända en gnista, en gnista som är början till slutet på det som pågår i Amerika just nu. Jag vill vara en del av konversationen och jag vill bana väg. Jag tror kanske inte att jag kommer vara en stor katalysator för förändringen, men jag kommer definitivt vara här när den kommer och jag kommer vara en del av den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.