Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Laleh lovar bjuda på hits

Spelningarna blir de sista på ett tag framöver.

Det är jobbig tidigt på morgonen i Los Angeles när Laleh svarar. Hon har dock själv valt att gå upp i ottan, planen är att börja ställa om till svensk tid så att hon har ett försprång när hon landar i Sverige för en kort sommarturné som tjuvstartar på Bråvallafestivalen men som får sin verkliga premiär i Göteborg på fredag.
– Det ska verkligen bli jätteroligt, mer av en bandgrej än det som vi gjorde i höstas, konstaterar Laleh.
Då var det trettio personer på scenen, spektakulära klädbyten och en visuell och musikalisk upplevelse som verkligen tänjde på gränserna. För att allt skulle fungera krävdes planering, precision och disciplin.
– Nu finns det mer utrymme för improvisation, sedan är det alltid fint att få komma hem till den svenska sommaren, säger Laleh som alltmer bott in i sig i Kalifornien där hon arbetar som producent och låtskrivare.
– Jag trivs bra och får göra många olika saker, pröva nytt. Ena dagen kommer det in en stor hiphop-kille och nästa dag är det en soulsångare jag ska arbeta tillsammans med. Det är spännande, men jag tror också att det är bra för dem här att se och jobba tillsammans med en annan typ av producent än de är vana vid, konstaterar Laleh.

Kan inte tåla sig

Ett tag lutade det åt att hon skulle sätta artist-Laleh på en ordentlig time-out men så fanns det ändå låtar till albumet som fick namnet Kristaller, och nu längtar hon upp på scenen igen.
– Turnerar man på sommaren förväntar sig folk att få höra de mest populära låtarna, hitsen, och jag har absolut ingenting emot det. Jag har förstått att andra artister kan tröttna på åtar de spelat massor av gånger, men jag tycker att det finns låtar som publiken verkligen har tagit till sig, säger Laleh och fortsätter:
– En låt som Goliat har ju uppenbarligen verkligen tagit en plats och även gamla låtar som Live tomorrow känns fortfarande roliga att sjunga även om vi arbetat om just den lite grand.
Sommarens spelningar sätter dock punkt för det som hängde ihop med Kristaller, till hösten kliver hon undan offentligheten igen för att skriva och producera. Helst vill hon dela upp de olika delarna av sitt kreativa arbete, men Laleh har inte riktigt lyckats tåla sig när det gäller att skriva nytt.

Nya idéer hela tiden

– Det dyker ju upp idéer hela tiden, när man sitter och förbereder sig för spelningarna hittar man något ljud som låter spännande och som skulle funka till en ny låt. Så jag smygskriver lite kan man säga, berättar Laleh och avslöjar att han hor en ny låt som är nästan färdig, tror hon.
– Jag lär mig släppa taget om en del saker och låten handlar om sand och sandslott, om hur vi har svårt att acceptera kaoset som pågår omkring oss. Man försöker lägga i ordning sanden på stranden, men det är ju lönlöst, det kommer ju hela tiden nya vågor som slår in. Det är intressant tid, säger Laleh.
Får vi höra den nya låten i Göteborg?
– Nja, alltså jag behöver lite tid. Jag brukar vilja lägga undan en låt jag jobbat med och komma tillbaka till den efter ett tag. Då brukar det vara lättare att veta om den håller eller inte. Man måste visa lite tålamod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.