Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/33

Kritikerna har röstat - här är bästa plattorna 2000-2015

Apple blåste oss - albumet lever. Snart dags summera skivåret 2016. Vi laddar med listan över bästa plattorna sedan millennieskiftet.

Apple blåste oss allihop. De lanserade I-tunes och i-pods och fick oss att tro att allt bara handlar om enskilda låtar. Givetvis var det ett genidrag att sälja musik enligt lösgodis-principen och i-poden var en fantastisk uppfinning. Men vi lät oss luras när Apple, med god hjälp av en musikbransch i akut behov av nya affärsmodeller, i samma andetag planterade tanken om att albumformatet inte längre var intressant.

Det är hög tid att dra ned byxorna på den hittepå-grejen. Albumformatet har aldrig varit borta och numera är det minst lika viktigt som någonsin tidigare.

Anledningen är enkel. Alla låtskrivare, artister och band vill berätta en historia. Och även om man kan säga en del på under tre minuter kan man berätta så mycket mer med tio, elva kanske femton låtar som är placerade i en uttänkt ordning. 

Musikvärldens veteraner, de som gjorde musik redan när vinylen byttes ut mot cdn, har förstås jobbat så hela tiden. Bara under det senaste året har det dessutom kommit plattor från några verkliga old boys som var fantastiska exempel på albumets oerhörda kraft, Ja, jag tänker förstås på David Bowie och Leonard Cohen. Och här hemma Peter LeMarc som fick en nytändning just av Bowies Blackstar-album.

Men det är inte bara gamla gubbar som gör album. Tove Lo:s senaste platta Lady Wood har en tydlig linje från start till mål och svenskan pratar själv gärna om ambitionen att göra ett helgjutet album. Lyssna gärna på Angel Olsens och Jonathans Johanssons senaste skivor. 

Eller fråga vilken debutant som helst. När möjligheten öppnar sig för att sätta samma sitt första album, är det en dröm som blir verklighet. Och man anstränger sig till det yttersta för att pressa in hela sitt liv på den där ytan.

Spotify, och övriga plattformar för strömmad musik, slog undan benen på lösgodistänket där man skulle lockas att köpa enstaka låtar. På Spotify har albumets status återupprättats vilket betonas ytterligare av den ökande vinylförsäljningen. På Spotify kan vi dessutom, med hjälp av spellistor, sätta samman våra egna berättelser, oändliga sådana om vi skulle vilja det.

Så snuttfierandet blev just bara en snutt i musikhistorien. Det är sammanhang, kontext och historier som går på djupet som alltid varit, och alltid kommer att vara, mest älskade.

 

Varje år sedan 2000 uppmanar nyhetsbyrån TT landets musikjournalister att rösta fram det gångna årets bästa plattor. De inskickade listorna sammanställs sedan till två gemensamma superlista. En för svenska plattor, en för utländska. Inte helt oväntat är det Håkan Hellström som dominerar den blågula listan, medan Kanye West har två plattor på den utländska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.