Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Krewella banar väg för kvinnliga DJs

När houseduon Krewella klev upp på scenen strax innan sex på fredagskvällen visade de att de hade förfesten i sin hand. De fick igång publiken och visade upp ett ännu bättre framträdande än vid senaste Summerburst-besöket.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Konsert

Artist: Krewella

Var: Summerburst

Krewella gästade Summerburst i Göteborg senast 2014. I år firar houseduon tio år och består av systrarna Jahan och Yasmine Yousaf. De beskriver själva sin musik som electrohouse och dubstep men med ett flertal andra EDM-influenser.

- We’re Krewella and we’re here from Chicago! vrålar tjejerna i kör när de kliver upp vid DJ-podiet på Main stage, Summerbursts stora scen.

Festivalområdet har sakta men säkert börjat fyllas upp. Och det var en hyfsad skara summerburstare som samlats framför scenen. Besökarna i barområdet förflyttade sig från borden till kravallstaketen för att dansa med i If we go down. Jahan uppmanade dem bestämt att komma närmare scenen i samband med att systrarna drog igång Party here tonight.

Beatsen dunkade i Ullevis läktare samtidigt som publiken längst fram hoppade i takt. Solen bestämde sig för att titta fram och övertygade publiken ännu mer om att det var nu som festen och sommaren kunde börja på riktigt. “Dunkandet” nådde nya nivåer när de smällde av dubsteplåten Superstar.

Stillastående publik

Krewellas sound är spretigt. De drar sig inte för att väva in tung rock, 90-talets dansmusik och de senaste r’n’b-hitsen. Även under den här spelningen fick de ihop ett rejält hopkok. Men vad var det då som saknades? Jo, lite mer glädje, energi och att tjejerna någon gång hade vågat ta steget utanför DJ-båset för att kicka igång publiken ytterligare hade behövts. Små knep som hade kunnat lyfta framträdandet ett snäpp. Kanske kunde de också ha skippat hits som The Killers Mr Brightside, tyvärr verkade kidsen längst fram vara för små för att känna igen låtar i den klassen och partystämningen drogs ner av en stillastående publik med frågande blickar.

LÄS MER: Följ festen på Summerburst

Trots att festivalscenen kritiserats de senaste åren på grund av allt för få kvinnliga artister på scen så lyckades Summerburst bara skrapa ihop Krewella och Zara Larsson till huvudscenen Main Stage i år.

Kvinnorna tog plats på scenen under fredagskvällen och lördagens scen kom alltså att enbart ägas av män. Fortsätter Krewella sin karriär tio år till kanske branschen hinner förändras, förhoppningsvis får fler kvinnor chansen att entra housescenen.