Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Klassisk country i modern kontext

Margo Price har hittat en kreativ guldåder och har på två år släppt lika många urstarka album.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Skivor

Country
Margo Price
All american made
(Third man records/Warner)
 

Redan året efter intensivt hyllade albumet Midwest farmer’s daughter är Margo Price tillbaka med ytterligare en stark samling sånger. I intervjuer lovar hon dessutom att det inte direkt råder någon brist på nya låtar, hon skriver hela tiden. Uppenbarligen har Margo Price hittat en kreativ guldåder och det är bara för oss andra att tacka och ta emot.

Tillsammans med främst Jason Isbell och Sturgill Simpson tar hon americanan, eller countrymusiken om man så vill, in i samtiden. Likt de andra två har Margo Price järnkoll på tradition och föregångare och har dessutom blivit kompis och kompanjon med Willie Nelson, en av de få stora som fortfarande är i livet och är aktiv. Han gästar på plattan i den fina och skönt sköra duetten Learing to lose.

Traditionalist och förnyare

Ska man uppfattas som ”äkta vara” på countryscenen är det nödvändigt att visa aktning inför det musikaliska arvet, men för att vara en såpass konservativ musikgenre finns det parallellt också stor acceptans för dem som går vid sidan och på olika vis utmanar konventionerna. Tradition och bråkighet kan gå hand i hand.

Margo Price är också fullt medveten om vilka gränser som det kan göra ont att korsa. På nya skivan finns bland annat Pay gap, som handlar om löneskillnader och ojämlikhet i en mansdominerad musikbransch.

”You say that we live in the land of the free, Well, sometimes that bell don’t ring true, It’s been that way, with no equal pay, And I want to know when it will be fixed, Women do work and get treated like slaves since 1776”.

Så sjunger Margo Price och trotsar risken att bli bojkottad av bakåtsträvande, manliga radioproducenter som fortfarande har orimlig stor makt i den amerikanska musikbranschen.

Sjunger om vapenexporten

Även titelspåret, inte alls så blåögt patriotiskt som titeln antyder, har en sträv text, den här gången om den amerikanska vapen-exporten.

Okej, det här är möjligen detaljer på en helgjuten, välskriven och varierad skiva, men det visar också att Margo Price är en modig artist. Något som även tar sig uttryck i det rent musikaliska. Med en till synes nästan retsam smidighet rör hon sig mellan old school-country, southern gospel (lyssna på gästande The McCrary Sisters i Do right by me), rotig radiopop, texas-rock och vit soul.

Står mitt i samtiden

Margo Price har alltså många styrkor, men det som gör att hon inte bara spelar in smått fantastiska plattor utan också utvecklar en hel musikscen, är hennes förmåga att sätta traditionell musik i en modern kontext, mitt i samtiden.