Kent-bilder säljs till förmån för hyllad Facebook-grupp

De allra sista bilderna på Kent säljs på Bukowskis välgörenhetsauktion Om du var här. Den arrangeras till förmån för Facebook-gruppen #jagärhär.

ANNONS
|

För drygt två månader sen hade rockbandet Kent sin sista spelning någonsin. Det förevigades bland annat genom foton på bandets sista ögonblick på scen tillsammans. Nu auktioneras bilderna ut till förmån för Facebook-gruppen #jagärhär.

– Idén uppkom som en respons på Kents besked om att allt snart var definitivt över, för alltid. Det kändes som en viktig grej att fånga det sista ögonblicket för eftervärlden, skriver Martin Renck på Kents hemsida, som tillsammans med Saurabh Sinha ärinitiativtagare till auktionen.

Med välgörenhetsauktionen vill de hjälpa den Facebookbaserade gruppen #jagärhär, som arbetar aktivt mot näthat.

– Den sista millisekunden är så klart ovärderlig, men att ta med sig hem ett av dessa historiska tidsdokument – och samtidigt göra positiv skillnad för allas vårt framtida samtalsklimat på nätet – kan kännas värdefullt för en del,fortsätter Martin Renck i samma text.

ANNONS

Fotograferna bakom de tre verken är som auktioneras ut är Joanna Nordahl, regissör till Kents sista musikvideo och filmmaterial under sista turnén, Johan Renck, en av personerna bakom den "vita" spelningen på Stadion, samt Jonas Linell, fotografen som tagit de flesta bilderna till Kents olika skivomslag.

Mina Dennert är administratör för #jagärhär och blev kontaktad av Martin Renck om idén. Att det var just Kents bilder gjorde henne glad.

– Kent vill stå för en varmare och mer medmänsklig värld och har gjort det i 20 år. Det är en sådan ära, säger hon.

Även om Kent inte sjunger om det gruppen arbetar mot, så har de båda gemensamma värden de står upp för.

– Vi har många beröringspunkter, men kämpar på olika sätt. De sjunger mycket om ensamhet och utanförskap på ett mer personligt plan, säger Mina Dennert.

Med intäkterna kommer #jagärhär kunna bredda sin verksamhet, genom t.ex. föreläsningar och opinionsbildning. Men samtidigt fortsätter arbetet de har redan i dag.

– Vi vill få bort näthat och det är en demokratisk fråga. Försvinner näthatet vågar fler röster ta plats. Om hat får fortsätta blir det en skev bild av hur världen ser ut, eftersom alla inte kommer till tals, säger hon.

ANNONS

#jagärhär-gruppenär nominerad i kategorin "årets integration" inför årets Faktum-gala på Storan i Göteborg.

ANNONS