Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Robyns spelning i museiparken vid Sjöhistoriska museet var en nio timmar lång festival. Men det saknades både vatten, mat och var alldeles för mycket folk på liten yta, enligt flera anmälningar till ARN. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Robyns spelning i museiparken vid Sjöhistoriska museet var en nio timmar lång festival. Men det saknades både vatten, mat och var alldeles för mycket folk på liten yta, enligt flera anmälningar till ARN. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ilskan mot Woah Dad efter Robyn-kaoset kokar än

Maten var uppäten. Vattnet tog slut. Det var otäckt trångt. Besökarnas ilska kokar än, drygt en månad efter Robyns havererade endagsfestival. Nu har arrangören Woah Dad anmälts till ARN.

Göteborgaren Petra Isaksson köpte hela sex biljetter till konserten med Robyn på Sjöhistoriska den 17 augusti. Det var stjärnans enda spelning i Sverige i somras och förväntningarna var höga.

– Det var en födelsedagspresent till en kompis. Vi åkte upp ett helt gäng. Men det som skulle bli en kul kväll blev den värsta kvällen i våra liv, säger Petra Isaksson.

Hon är en av dem som har anmält arrangören Woah Dad Live till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Bolaget, som nyligen köptes upp av festivaljätten FKP Scorpio, ska nästa år ska arrangera fyra slutsålda Håkan Hellström-konserter på Ullevi.

– Jag hade kunnat tänka mig att gå på Håkan, men nu känner jag bara att jag bojkottar dem så hårt det går.

"Olustkänsla över hela grejen"

Robynkonserten marknadsfördes som en endagsfestival, "Smash fest x Robyn". Publiken uppmanades att komma redan klockan 15, för att inte missa något. Ingen fick ta med sig mat eller dryck in på området, det skulle finnas att köpa.

Men maten och drycken tog snart slut. Priserna på de få pizzabitar som fanns kvar höjdes hutlöst mycket. Med en publik på 22 000 personer inne på området upplevde många det som otäckt trångt. Den som gick ut fick inte komma in igen.

– Det var en olustkänsla över hela grejen, ett tag försvann strömmen i barområdet och det blev helt svart. Efter 2,5 timme i matkön gav vi upp, för att hinna se något av konserten, säger Petra Isaksson.

Efter närmare sex timmar utan mat eller vatten lämnade gänget festivalen.

– Vi gick en halvtimme innan Robyns konsert var slut, för vi var så hungriga. Det var många som gav upp tidigare och inte fick se Robyn alls.

LÄS MER: Robyn klimatstrejkar i Stockholm

Dagarna efter festivalen kokade sociala medier av ilska. Många kände sig lurade och ville ha kompensation.

–Vi tar kritiken på fullt allvar. Det är uppenbart saker som vi behöver se över och vi måste få utvärderingen klar så att vi får all fakta på bordet innan vi tar beslut till åtgärder, sade bolagets vd Niklas Lundell till SVT då.

Inget svar på sex veckor

Två dagar efter festivalen kontaktade Petra Isaksson Woah Dad och begärde pengarna tillbaka för sina sex biljetter, sammanlagt 5 430 kronor.

När hon efter sex veckor inte fått svar anmälde hon arrangören till ARN. Nämnden har fått in sammanlagt tio anmälningar från missnöjda konsertbesökare. De flesta uppger att de inte har fått svar alls, men två skriver i sin anmälan att Woah Dad svarat "Vi återbetalar inte biljetter med mindre än att hela evenemanget blir inställt."

Arrangören har även blivit anmäld för vilseledande marknadsföring till Konsumentverket, något som SVT var först att skriva om.

LÄS MER: Robyn-festival anmäld till Konsumentverket

Petra Isaksson vet att hon aldrig kommer gå på en Woah Dad-konsert igen.

– De har tjänat så mycket pengar på att trycka in alldeles för mycket folk på ett ställe. Och allt var under all kritik.

GP är först i kontakt med ansvariga på Woah Dad på telefon, men man väljer att svara via mejl:

"Arrangörerna för Smash är Woah Dad och All Things Live. ARN har fått in ett fåtal anmälningar i samband med Smash. De flesta av dem är avklarade. Några har inte skickats till någon av oss arrangörer ännu, de är kvar hos handläggare på ARN. Till dagens datum (4 okt) har vi besvarat samtliga frågor som det begärts svar på av oss."

GP söker Robyn via hennes management.

Ur anmälningarna till ARN:

"De som lyckades få tag i någonting att äta betalade hutlösa summor som dessutom ökade under kvällens gång medan matportionerna minskade."

"Det fanns ingenstans att sitta (festivalen pågick i 8 timmar), folk svimmade, andra i rullstol kunde inte komma fram då det var för mycket folk."

"När Robyn väl gick på blev upplevelsen starkt påverkad av hunger, törst, trötthet och irritation."

"Har inte fått någon återkoppling och företaget har raderat mina kritiska kommentarer och frågor från sociala medier."

"Att låsa in folk utan chans att äta mat är inte bara dåligt utan även direkt farligt. Folk var helt enkelt tvungna att lämna innan man ens hade chans att se artisterna man betalat för."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.