Ilskan mot Lisebergs artistsatsning: "Olämpligt"

I sommar spelar Mary J. Blige, Alice Cooper och Emmylou Harris på Liseberg. Men nöjesparkens storsatsning möts av svidande kritik.

ANNONS
|

Liseberg växer så det knakar. Med drygt tre miljoner besökare per år är Liseberg stans största turistmagnet, och fler besök lär det bli. Sedan 2011 har Liseberg investerat 1,5 miljarder i nya satsningar, och i vintras fick parken grönt ljus av kommunstyrelsen för att bygga ett hotell med konferensanläggning och äventyrsbad för två miljarder kronor.

I ljuset av sådana kraftiga investeringar kan Lisebergs ökade artistbudget för sommaren 2017, från 15 till 20 miljoner, beskrivas som blygsam. Men faktum är att Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson fått till ett imponerande startfält med världsstjärnorna Mary J Blige och Alice Cooper, svenska publikfavoriter som First Aid Kit och Lasse Stefanz, countrylegendarerna Kris Kristofferson och Emmylou Harris, och en lång rad andra namn. Sällan har klyschan "något för alla" känts så passande

ANNONS

– I vårt uppdrag ingår att erbjuda Lisebergs besökare breda och lockande artister. Det tycker jag verkligen att vi lyckas med i år, säger Per Alexanderson, som även fått loss nio miljoner kronor för att förbättra Stora scenens ljudutrustning och kan skryta med flera intressanta namn även på den mindre Taubescenen.

– Det känns enormt roligt att kunna presentera en sådan här stark line-up.

"Olämpligt och beklämmande"

Men Göteborgs kommunalråd David Lega (KD) är inte lika förtjust. Han röstade emot Lisebergs storslagna hotellplaner (och tanken på att ta upp kampen med Disneyland) och ser även stora risker med att ett kommunalt bolag som Liseberg aspirerar på att bli "Göteborgs bästa livescen", som parken skriver i sin pressrelease.

– Det är synnerligen olämpligt och beklämmande att Göteborgs kommun konkurrerar med sina företagare. Kommunen ska komplettera och inte konkurrera. Ett stort kommunalt bolag som Liseberg riskerar att utarma kulturlivet. Vad händer när ställen som Sticky Fingers och Pustervik inte orkar fortsätta?

Kritiken: Snedvrider konkurrensen

För Magnus Ax som driver rockklubben Sticky Fingers är det framförallt Taubescenen som vållar problem.

– Förra året var det flera halvstora akter som tackade nej till oss efter att Liseberg bokat dem. Självklart snedvrider det konkurrensen.

Även Pusterviks starke man Johan "Red Top" Larsson känner sig lite kluven inför Lisebergs storsatsning och delar David Legas oro.

ANNONS

– Med Per Alexanderson har musiken på Liseberg kommit upp på en nivå man aldrig varit på tidigare och det är såklart jätteroligt och bra för staden. Samtidigt tycker jag Liseberg ska fundera över vilken roll man vill spela som kulturbärare. Har man exempelvis möjlighet att stötta och ta ett ansvar för hur utbudet ser ut utanför parken? Skulle man kanske kunna fungera som sponsor?

"Vårt kulturella uppdrag är mycket bredare"

Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson är medveten om att parkens artistoffensiv kan skapa viss nervositet hos stans rockklubbar, och att Liseberg har ett ansvar för hur man agerar, men han vill heller inte överdriva problemen.

– Liseberg har haft underhållning i olika former sedan 1923 och vi gör allt ifrån dansband till barnteater, vårt kulturella uppdrag är mycket bredare än Pusterviks och Sticky Fingers.

Lisebergs totala underhållningsbudget ligger i år på 55 miljoner kronor men de pengarna, betonar Per Alexanderson, ska räcka till allt från Mary J Blige och Alice Cooper till dansbanden på Polketten och teatersminket på Halloween.

– Det är en respektfull summa, men sett till antalet föreställningar är det faktiskt barnteatern som är vår största verksamhet.

ANNONS