Historien bakom tidernas tio bästa jullåtar

GP:s julmusik-mästare Jan Andersson berättar historien bakom sina tio absoluta favoriter.

ANNONS
|

10.All alone on christmas

Artist: Darlene Love

Skriven av: Steven van Zandt (Little Steven)

Hösten 1992 hade Bruce Springsteen gett sig ut på en lång USA-turné, släppt de rätt mediokra albumen Human touch & Lucky town och sedan ett par år avbrutit samarbetet med E Street Band. Med facit i hand kan uppbrottet ha varit det bästa som kunde hända. Bruce & bandet skulle ju komma att återförenas starkare än någonsin, och Little Steven fick tid att snickra ihop All alone on christmas, en av musikhistoriens allra bästa julsånger.

Tillsammans med Phil Spectors hovsångerska Darlene Love, i princip hela det avpolleterade E Street Band (Clarence Clemons, Danny Federici, Garry Tallent, Max Weinberg, Patti Scialfa) och The Miami Horns valde Little Steven att göra sin egen uppföljare till Spectors gamla julhit Christmas (Baby please come home) från 1963, en låt som Darlene Love för övrigt också sjöng på.

ANNONS

Visst, likheterna är uppenbara, men när resultatet blir så här strålande, smittande och sprittande är det bara att applådera, hälla upp glögg och stuffa runt granen utan att spilla alltför mycket. Att låten kopplades ihop med filmen Ensam hemma 2 kan vi tala tyst om, men missa inte musikvideon från 1992. Den är underbar!

9. Christmas must be tonight

Artist: The Band

Skriven av:Robbie Robertson

Frågan är inte varför The Bands briljante låtskrivare och gitarrist Robbie Robertson skrev en julsång till bandets fina ”comebackalbum” Northern lights – Southern cross, frågan är 1) varför den inte rymdes på plattan utan släpptes på det betydligt sämre albumet Islands och 2) varför han inte gjorde fler jullåtar?

Christmas must be tonight skrev Robbie Robertson 1975 som en hyllning till sin nyfödde son Sebastian (numera framgångsrik barnboksförfattare) och det är rockvärldens vackraste julsång, riktad till såväl Sebastian som Jesus.

Som vanligt när det handlar om The Band turas medlemmarna om att sjunga. Efter ett stillsamt intro med akustisk gitarr inleder basisten Rick Dinko sången. ”Come down to the manger, see the little stranger. Wrapped in swaddling clothes, the prince of peace”, sjunger Danko innan trummisen Levon Helm möter upp i refrängen och hjälper till att föra låten i mål.

ANNONS

My Morning Jacket, Darlene Love (såklart) och Joan Osborne har gjort fina versioner, och franska sångerskan Patricia Kaas har slaktat den på ett album ihop med Plácido Domingo, annars är The Bands finstämda och förtjusande jullåt förvånansvärt orörd. Låt den förbli så.

8.O Come all ye faithfu

Artist:Ella Fitzgerald

Skriven av: Lite oklart.

O Come all ye faithful, även känd under sitt latinska namn Adeste fideles (på svenska: Dagen är kommen), skrevs av den brittiske tonsättaren John Francis Wade i mitten av 1700-talet.

Eller av John Reading i slutet av 1600-talet. Eller av den portugisiske kungen Johan IV (ej son till svenske kungen Johan III, som hällde arsenik i sin halvbror Erik VIX:s ärtsoppa). Eller av Billy Butt.

Ingen vet helt enkelt. Det är oklart och snårigt, och inte blev det mindre förvirrande när sångaren Dee Snider hävdade att O come all ye faithful inspirerat honom till att skriva Twisted Sisters 80-talshit We’re not gonna take it.

Klart är i alla fall att Ella Fitzgeralds version från 1967 i arrangemang av Ralph Carmichael – om uttolkare som Charlotte Perrelli, Måns Zelmerlöw och Boney M ursäktar – är en av de finaste inspelningar som har gjorts.

Låten inleds helt kort med klockor och orgel. Sedan hörs Ellas glasklara stämma innan kören smyger in och långsamt överröstar instrumenten, som nästan försvinner helt innan en vacker harpa inleder andra versen i en högre tonart. Till slut avrundas allt med ett vackert klockspel. En av julens tre bästa psalmer.

ANNONS

7. Jingle Bells

Artist: Frank Sinatra

Skriven av: James Pierpont, 1859

Den spralliga Jingle Bells är egentligen ingen julsång, den skrevs för ett stillsamt Thanksgivingfirande i en kyrka i New England, eller i Savannah, Georgia, eller kanske rent av för Bostons söndagsskolebarn. Det är lite oklart. Men faktum är att vi snackar om den första riktiga raggarlåten.

I mitten av 1850-talet lär låtskrivaren och organisten James Pierpont och hans polare nämligen ha cruisat runt i sina öppna en-hästs-slädar mellan Medford och Malden Square i Boston. De tävlade i speciella slädrace och, får man förmoda, skrämde skiten ur hederligt folk.

När frun Millicent dog övergav James Pierpont sina barn, gifte om sig i Savannah och krossade sin liberale och frisinnade prästfaders hjärta genom att slåss för sydstaterna i det amerikanska inbördeskriget.

Frank Sinatra, croonern från Hoboken i New Jersey, var inte mycket för att spela in julsånger. Han var snarast extremt motvillig, men som det fullblodsproffs Sinatra var trycker han såklart upp den här gamla raggarlåten i krysset med både finess och känsla.

Gordon Jenkins arrangemang på Frank Sinatras julskiva från 1957, där Jingle Bells ingår, står inte Nelson Riddles eller Billy Mays efter.

6. Oh Helga natt

ANNONS

Artist: Tommy Körberg

Skriven av:Skriven av: Adolphe Adam och Placide Cappeau

Många anser att O helga natt, eller Adams julsång som den även kallas på svenska, bara får sjungas av Jussi Björling. Det är såklart fel. Dels för att Idol-Martin, Regina Lund och E.M.D. redan har massakrerat den (utan att kastas i fängelse), dels för att det faktiskt är Tommy Körberg som gör den skönaste, mysigaste och mest tomteröda versionen.

Visst, det är svårt att lyssna på Jussi Björlings inspelning med Kungliga Hovkapellet från 1959 utan att få rysningar. Det är onekligen en klassiker. Men i Jussi Björlings version finns också en kyla där Tommy Körberg enbart bjuder på värme, ett avstånd som är svårt att helt överbrygga.

Det enda negativa med Tommy Körbergs O helga natt är att den är inspelad 1989. Den sista halvminuten fläckas av ett hopplöst daterat syntsjok som verkligen frestar på tålamodet. Men hey, ha lite överseende, det är faktiskt jul.

5. Tinsel and lights

Artist: Tracey Thorn

Skriven av: Tracey Thorn

Varje år kommer en flod av nya julskivor men få, om ens några, är värda att verkligen lyssnas på. Antingen har vi redan hört låtarna, ofta i betydligt bättre versioner, eller så är det nyskrivet skräp. Tracey Thorns julskiva Tinsel and lights från 2012 är något helt annat.

ANNONS

Tillsammans med sin man Ben Watt (och parets tre barn som hjälper till att köra) lyckades sångerskan från Everything but the girl skapa hela 2000-talets bästa julskiva. Här finns underbara tolkningar av andras jul­låtar – Ron Sexsmiths Maybe this christmas, Joni Mitchells River och Hard candy christmas som Dolly Parton spelat in – men det är Tracey Thorns eget titelspår som verkligen känns som en modern klassiker.

Hon sjunger om en jul i New York, där snön faller och taxiköerna växer. Där det finns kärlek i den kalla luften, men också något annat, något drömmande och nostalgiskt. Nu har det försvunnit, kanske gått sönder, men minnet finns kvar. En perfekt mix av syra och sötma, en underbar jullåt helt utan renar och bjällerklang.

4. Fairytale of New York

Artist: The Pogues feat Kirsty MacCall

Skriven av: Shane MacGowan & Jem Finer

Vinglig, skrålande och måttligt nykter stödjer sig den hopp- och tandlöse Shane MacGowan på Kirsty MacColls brustna drömmar om ett bättre liv i storstaden.

Det omaka paret dansar fram längs New Yorks sunkigaste gator och skapar smutsig magi, långt från Disneygranar och familjemys. Så här förtvivlat, desperat och vackert kan det bara låta när drömmar spricker och framtiden krossas.

ANNONS

Med världens coolaste julrefräng, ”The boys of the NYPD choir were singing Galway Bay, and the bells were ringing out for Christmas day”, har Pogueslåten hämtat sitt namn från författaren J.P. Donleavys berättelse om New York. Att New York-polisen aldrig haft någon kör och alltså inte kan sjunga Galway Bay känns rätt passande i sammanhaget.

Den polisman som i musikvideon knuffar in en berusad Shane McGowan i fyllecellen spelas av Matt Dillon, och Kirsty MacColl (som dog för 16 år sedan när hon blev påkörd av en båt i havet utanför Cozumel), var gift med Steve Lillywhite som producerade låten.

3.Let it snow, let it snow, let it snow

Artist: Dean Martin

Skriven av: Sammy Cahn och Jule Styne

Innan Piff & Puff börjar bråka med Pluto och har sönder Musse Piggs julgran finns ett underbart ögonblick där ekorrarna storögt traskar runt inne i granen och tittar på Musses guldgula bjällror, skimrande glitter och färgglada jul­kulor. Under fyra-fem sekunder är allt bara gnistrande, magiskt och underbart. Precis så låter den här julsången! Som en tonsatt Disneygran. Ett cocktailglas i en snödriva.

Sammy Cahn och Jule Styne skrev Let it snow let it snow let it snow under en värmebölja i Hollywood 1945, och den spelades först in i en aptrist version av sångaren och storbandsledaren Vaughn Monroe. Faktum är att det skulle dröja ända till 1959 innan Let it snow verkligen blev en klassiker. Det var då som Dean Martin spelade in låten till sitt album A winter romance – och äntligen kunde bitarna falla på plats i julpusslet.

ANNONS

Gus Levenes arrangemang på Let it snow är briljant och stråkarna klockrena, men allt börjar och slutar med Dino Paul Crocettis underbara croonerstämma. Samma år hade han slagit sig ihop med Sammy Davis Jr och gode vännen Frank Sinatra för att bilda The Rat Pack (där även Peter Lawford och Joey Bishop kunde räknas in) och ingen sångare, varken före eller efter, har låtit coolare eller mer laid back än Dean Martin gjorde vid den här tiden.

2. Silent Night

Artist: Jim Reeves

Skriven av: Franz Gruber och Joseph Mohr

Stille Nacht, Heilige Nacht (Stilla natt) hördes första gången i bykyrkan i österrikiska Oberndorf utanför Salzburg för snart 190 år sedan. Därifrån spred sig den unge prästen Jospeh Mohrs och körledaren/organisten Franz Xaver Grubers julhymn över hela världen.

Enligt sägnen ska de båda ha skrivit sången när de på julaftonskvällen upptäckte att orgeln i deras kyrka gått sönder, antingen på grund av rost eller glupska möss, och därför tvingades arrangera om Stilla natt för gitarr.

Sedan följde segdragna rättighetsstrider och de båda upphovsmännen fick aldrig det erkännande de förtjänar. Textförfattaren Joseph Mohr avled utfattig och Franz Grubers arrangemang antogs länge vara gjorda av Haydn, Mozart eller Beethoven.

ANNONS

Wikipedia kallar Stilla natt för ”julpsalmen framför andra”, och för en gångs skull har sajten helt rätt.

Jag vet inte om det beror på att farfars lilla julkyrka spelade den här låten varje gång vi drog upp den (och det gjorde vi hela tiden) eller för att den helt enkelt doftar glögg och skumtomte, men detta är världens bästa julpsalm.

Countrysångaren Jim Reeves övriga karriär erbjuder inte så mycket att hänga i granen, det mesta låter extremt smörigt, men i den här inspelningen från 1963 träffar han helt rätt.

1. White christmas

Artist: Bing Crosby

Skriven av: Irving Berlin

Israel Baline föddes 1888 i Mogilyov i Sibirien. Fem år gammal flydde Izzy och hans familj undan ryska pogromer och hamnade till slut i New York 1893. Där inleddes hans enastående musikkarriär.

Izzy Baline bytte namn till Irving Berlin och slog igenom med sången Alexander’s Ragtime Band redan 1911. Efter en lång rad av hits, evergreens som i dag utgör själva bindningen i den amerikanska sångboken, skrev han White christmas i början av 1940- talet och skapade med hjälp av Bing Crosby musikhistoria.

Låten framfördes första gången i amerikansk radio juldagen 1941, två veckor efter att Japan anfallit Pearl Harbor och dragit in USA i andra världskriget, men släpptes på singel först ett halvår senare, den heta krigssommaren 1942.

ANNONS

I dag lär sången finnas på 25 språk och i 500 olika versioner. Att flera av dem är i princip olyssningsbara (Michael Bolton, Bad Religion, Kenny G) gör inte så mycket då ingen av dem ändå kommer i närheten av Bing Crosbys originalinspelning.

Faktum är att ingen annan låt kan konkurrera med den känsla av julefrid och stilla mys som White christmas förmedlar år efter år efter år. Ett finstämt och nödvändigt komplement till julaftonens grötfrukost.

ANNONS