Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hans gitarrspel tar världen med storm

Förra året laddade göteborgaren Robert Svärd upp en av sina egna låtar på Facebook. Det gav eko i flamenco-världen. Nu släpper 40-åringen sitt debutalbum och gör en spelning på Konserthuset.

Vägen till debutalbumet har varit lång för 40-årige göteborgaren Robert Svärd. Han har spelat gitarr så länge han kan minnas, studerat musik i Australien och turnerat med spanska flamenco-band i hela Europa. 

Men för ett par år sedan bestämde han sig för att han ville göra musik i sitt eget namn, och började ladda upp egna låtar och musikvideor på Facebook.

En av dem kallade han "Karma" och laddades upp i januari 2015. Den fick över 12000 visningar.
- Jag skrev att det var en ny låt, men att den saknade sång, säger Robert Svärd. 

Det blev början på en sagolik historia. Alfredo Tejada, en gigant i flamenco-världen, svarade nämligen att han gillade vad han hörde och att han gärna bidrog med sång till låten. Och redan i maj samma år flög Robert Svärd ner till Granada i Spanien för att spela in.

På plats i studion var förutom Tejada också slagverkaren Miguel Cheyenne, en annan flamenco-gigant. Och när hans dotter skulle döpas på sommaren blev Robert Svärd nerbjuden igen. Då hade ryktet om den svenske talangen börjat sprida sig.
- Gräddan av Spaniens flamencoartister var där. Det var människor som jag sett upp till i åratal, och alla visste vem jag var, säger Robert Svärd.

På hösten 2015 åkte sedan Robert, tillsammans med sin manager Torbjörn Eliasson, till World Music Expo i Budapest, den största världsmusikmässan i världen, för att försöka sälja in skivan till ett skivbolag. Det krävdes ingen större övertalningsprocess.
- Jag gick fram till Asphalt Tango, genrens största skivbolag. De lyssnade på en och en halv låt innan de sa att de ville ge ut musiken, säger Torbjörn Eliasson.

Han har svårt att dölja sin förtjusning över Robert Svärd, som han menar har en oerhörd teknik och blandar stilar och influenser på ett unikt sätt.
- Han är så bra. Det är bara att konstatera, säger Torbjörn Eliasson.

Nu släpps alltså snart debutskivan, vars låtar redan har börjat spelas på radio ibland annat Mexiko och Österrike, och den nionde april står Robert Svärd på scenen i Konserthuset i sin hemstad för att framföra sin musik.
- Jag får meddelanden med lyckönskningar var och varannan dag. Det är en riktig ego-boost, säger Robet Svärd.

Vad kan publiken på Konserthuset förvänta sig?
- De kan förvänta sig en vacker konsert med mycket fart. Och så har jag brett på med stråkar, så det blir en maffig ljudbild.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.