Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Han var kvällens kung på Summerburst

Tillbaka på Summerburst scen: Tiesto. En av de DJ:s som hållit på allra längst. Efter en tveksam start på Summerburst 2017 lyckades han avrunda kvällen genom att till sist få hela Ullevi att koka. Även om neonsken, laser och pyroteknik också gjorde sitt.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Konsert

Tiesto

Summerburst Main stage 

Fredag

Bäst: Kort och gott: Red lights. 

Sämst: Det tunga stycket i mitten där man inte ens kunde urskilja vad det var man hörde, dock stundtals spännande ändå.

Publik: ca 20 000

Tiesto inledde dramatiskt till tunga toner och blinkande ljussken. Efter det – också lite pyro som saknats under kvällens tidigare akter. En mäktig lasershow tog sedan över. Tiesto har hållit på sedan 1994 och därav markerade han från första minuten att han om någon vet vad han gör i båset.

– Gothenburg how are you feeling?!

Tiesto möttes av publikens vrål som svar.

En av världens mest framgångsrika

Tiesto, som egentligen heter Tijs Michiel Verwest, kommer från Holland och tillhör en av världens mest framgångsrika DJs. Senast 48-åringen gästade Summerburst i Göteborg var 2014. Dessförinnan besökte han staden år 2011 och spelade på Way out west(!)

Senaste gången han spelade på Summerburst hade han ett av sina storhetsår. Housemusiken hade slagit stort världen över och han toppade listorna med Red lights och Wasted.

Mörkt och tungt

Efter första kvarten blev det dock väldigt mörkt och tungt. Tiesto har många hits, men han har en dålig vana att inte “blanda ut” dem i showen utan när han väl kommer igång river han av dem i ett enda tjockt flöde. Men samtidigt kan han smyga in ett allvar i sin musik som känns spännande och som kanske ingen annan DJ kan. Till skillnad från exempelvis hans DJ-kollega David Guetta som ofta studsar lite fram och tillbaka i båset och tycker att hela världen är rolig och ibland river av hits på måfå.

Men när Tiesto bjöd på Icona pops I love it, från 2012,  kom glädjen och glöden tillbaka. Den följdes tätt upp av One Republics If I loose myself, från 2013 och Sweet dreams med Eurythmics, från 1983, en låt som till och med de som är födda efter millenieskiftet kunde sjunga med i.

"Lyckan nådde inga gränser"

När publiken hörde “No body else needs to know where we might go...” och de välkända tonerna – samtidigt som scenen lyste upp i alla nyanser av rött som kan tänkas finnas. Ja, då nådde lyckan inga gränser för Tiestos fans. En helt ny version av låten mottogs varmt med bokstavligen öppna armar av publiken.

Den som var och såg Tiesto under Summerburst i Göteborg 2014 kan inte ha varit besviken. Även om det tidigare framträdandet var bättre än fredagskvällens. Kanske beror det på att jag har blivit äldre, att han har blivit äldre eller helt enkelt att stämningen blev något dämpad under det tyngre partiet i mitten av konserten. 

Men Tiesto började och slutade ändå på samma sätt – med flaggan i topp.