Saxofonisten Johan Christoffersson, 22, från Lerberget studerar vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Saxofonisten Johan Christoffersson, 22, från Lerberget studerar vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Hallå Johan Christoffersson!

ANNONS
|

Hur är stämningen inför tävlingen?

- Mycket taggad! Vi är otroligt spelsugna och håller tankarna på att det är en tävling långt borta, det är redan en vinst att få vara Sveriges bidrag. Vi satsar på att bjuda på en musikalisk upplevelse som inte ska vara lätt att glömma och framförallt ska det bli jättekul att höra vad det är för musik som är på G ibland våra unga nordiska kollegor.

När ni vann den svenska uttagningen i mars sa juryn att ni "visar övertygande instrumentala förmågor och har ett homogent sound, ofta personligt och överraskande." Vad tycker du om den motiveringen?

ANNONS

- Jag tycker att den är nära sanningen. Jag blir glad över att musiken upplevs som överraskade och personlig, det låter spännande.

Hur skulle du själv beskriva er grupp och er musik?

- Jag skulle beskriva den som spontan och kommunikativ, som improviserad musik ska vara. Musiken är ung och energifylld precis som vi. Bandet består, förutom mig, av Petter Olofsson på kontrabas och Konrad Amadeus Agnas på trummor. Vi har spelat tillsammans i fem år och umgås varje dag. Det är viktigt att vara vänner, framför allt i en mindre grupp, att känna att man kan lita på varandra. Går det år helvete så fångar vi upp varandra både socialt och i musiken. Till vardags spenderar vi större delen av vår tid på Musikhögskolan i Stockholm och ute på olika spelställen i Sverige. Annars slarvar vi runt och snackar skit som alla andra.

Fotnot: Young Nordic Jazz Comets är en tävling för unga jazzmusiker under 26 år som studerar på en nordisk musikhögskola. Syftet är att visa upp ett tvärsnitt av den bästa unga nordiska jazzen.

ANNONS